U trendu

Bez imalo griže savesti: Ovo je 5 zdravih ukusnih slatkiša koje možete da jedete svaki dan

I slatkiši mogu da budu zdravi!

Postavlja se pitanje: slatkiši kao svakodnevni obrok – užina ili samo vikendom posle ručka ? Oni su ne samo delikatan dodatak obrocima, već često služe i kao izvor zadovoljstva i utehe u stresnim situacijama ili kao simbol proslava i radosnih događaja.

Međutim, uprkos njihovoj privlačnosti, često smo svesni i negativnih posledica koje mogu imati po naše zdravlje, posebno kada se konzumiraju u prekomernim količinama. Ipak, naša ljubav prema slatkim poslasticama često nas motiviše da potražimo i neke zdravije alternative koje mogu zadovoljiti sladokusce, ali i pružiti hranljive vrednosti.

Razumevanje naših „slatkih“ navika omogućiće nam održavanje ravnoteže između uživanja i brige o svom zdravlju.

Predlažemo pet ukusnih zdravih slatkiša koje možemo uključiti u svoju svakodnevnu ishranu:

1. Voćna salata: napravite šarenu voćnu salatu od različitog svežeg voća npr. jagoda, kivija, grožđa, ananasa i narandže. Voće je bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima što ga čini odličnim izborom za zdrav desert ponedeljkom!

2. Grčki jogurt sa medom i orašastim plodovima za utorak. Grčki jogurt je bogat proteinima i kalcijumom, a malo meda i orašastih plodova, badema ili oraha, pruža sladak ukus i obezbeđuje hranljive vrednosti.

3. Tamna čokolada: umesto da posegnete za mlečnom čokoladom, izaberite tamnu čokoladu sa visokim procentom kakaa. Tamna čokolada sadrži antioksidanse i može imati blagotvorne efekte na zdravlje srca. Odličan izbor za sredu!

4. Smuti od voća i povrća: napravite smuti kombinacijom različitog voća i povrća, poput banane, spanaća, borovnica i avokada. Dodajte malo vode ili biljnog mleka za osvežavajući i hranljiv napitak koji može poslužiti kao slatkiš četvrtkom.

5. Pečene jabuke sa cimetom petkom! Jabuke su već same po sebi slatke, a pečene jabuke sa cimetom predstavljaju jednostavan i zdrav desert. Cimet dodaje prijatan ukus i miris, dok jabuke pružaju vlakna i vitamine.

Iskoristite ove ideje i istražite dodatne recepte koji su ukusni, hranljivi i pružaju dovoljno energije za aktivnosti tokom vikenda, ali su istovremeno uravnoteženi i utiču na opšte zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.