U trendu

Bićete zdravi kao dren: Pijte svako jutro ovaj moćni napitak i dići ćete imunitet u nebesa!

Smutiji od sezonskih namirnica su uvek idealan izbor kada je vaše zdravlje u pitanju

Ukoliko uživate u jutarnjem smutiju, onda ili postoji nešto što redovno pravite ili pak volite da promenite ukuse. U koju god kategoriju da spadate, podstičemo vas da praktikujete ovakav način konzumiranja voća i povrća kako biste održali dobro opšte zdravlje.

Ovaj zeleni smuti je prava stvar: koristite dva sveža sezonska sastojka koja će podržati vaš imuni sistem, a to je nešto čemu svi trenutno dajemo prioritet.

Nutricionisti često ističu kako za celokupno zdravlje organizma treba jesti raznoliko, sa što više lokalno uzgojenih i sezonskih namirnica na meniju, a taj savet je najlakše slediti tako što ćete pripremati smuti.

– Ovaj zeleni smuti zato sadrži dva sveža sezonska sastojka koja dokazano podržavaju imunološki sistem, što nam je trenutno zbog pandemije svima prioritet – rekla je blogerka i autorka Eliza Salivan.

Reč je o kiviju i pomorandži, dve sezonske zimske voćke koje su ujedno izvrsne i za podizanje imuniteta.

– Pomorandže su bogate vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala – objasnila je dijetetičarka dr Maja Feler, dodavši da je, iako nešto manje poznat i slabije zastupljen na menijima, i kivi takođe izvrstan za podizanje imuniteta i za aktivaciju svih odbrambenih mehanizama organizma.

– Uz to, kivi je takođe bogat vitaminom C, kao i nekim drugim ključnim hranjivim materijama, poput kalijuma.

Osim voća, ovaj smuti sadrži i takozvani bebi kelj, koji ima čak tri puta više vitamina C od npr. spanaća, a u njega idu i semenke konoplje (ili konopljina srca), koje su takođe izvrsne za imunitet, pa nutricionista dr Desire Nilsen kaže da ih dodaje svim jelima i konzumira svakodnevno.

– Našem imunološkom sistemu su potrebni minerali koje one sadrže: poput magnezijuma i mangana koji nam pomažu da se opustimo i održavamo bitnu ravnotežu creva i mozga.

Zeleni smuti za imunitet

Sastojci:

  • 2 šoljice bebi kelja
  • 1 kivi
  • 1 pomorandža
  • 1 kašika srca od konoplje
  • od 1 do 1,5 šoljice bezmasnog mleka
  • 1 kašičica kurkume
  • prstohvat mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica svežeg narendanog đumbira

Sve sastojke dobro izmešajte u blenderu i dolivajte mleko dok ne dobijete željenu teksturu. Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar