U trendu

Biljka koja smanjuje apetit, a neverovatno je zdrava

Dodavanjem jedne zelene, začinske biljke u hranu možete da pojačate osećaj sitosti i izbegnete prejedanje, kaže ruska njutricionistkinja Tatjana Zaletova.

Po njenim rečima, prijatan osećaj sitosti može da se pojača davanjem jednog začina u ishranu.

„Glavni razlog prejedanja je vrlo često povezan sa činjenicom da je hrana najlakše dostupan izvor zadovoljstva. Ali postoji način da dobijete više zadovoljstva uz manje količine hrane. Da biste to uradili, samo dodajte mentu u jelo ili piće“, rekla je Tatjana Zaletova.

„Osećaj zadovoljstva koji imamo kad se lepo najedemo javlja se zbog toga što naše telo luči jedan od hormona sreće – endorfina. Nana sadrži supstancu koja podstiče oslobađanje ovog hormona“, dodala je nutricionistkinja.

„Nana sadrži eterično ulje koje ima supstancu mentol. Jedna od prednosti mentola je što stimuliše stvaranje i oslobađanje endorfina. Ovaj hormon igra važnu ulogu u regulisanju našeg raspoloženja, i „odgovoran“ je za osećaj sitosti. P atako tome, kada jedemo nanu, naš mozak reaguje, postoji osećaj da nam se desio neki radostan i prijatan događaj. To može da zameni osećaj euforije kada obilno jedemo“, objasnila je Tatjana Zaletova.

(Espreso)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.