U trendu

Blagotvoran i za imunitet: Fantastični razlozi zašto treba jesti kiseli kupus

Kiseli kupus je u suštini fermentisani kupus. Tokom procesa fermentacije stvaraju se korisni probiotici ili ‘žive bakterije’, a ti probiotici daju kiselom kupusu većinu njegovih zdravstvenih prednosti.

Kiseli kupus obiluje dijetalnim vlaknima i sadrži vitamine C i K, kalijum, kalcijum i fosfor. Korisni probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu važni su za dobro probavno zdravlje. Sadrži i enzime koji pomažu telu da razgradi hranu na manje i lakše probavljive molekule što zauzvrat pomaže telu da apsorbuje više hranjivih tvari.

Pored toga, jača imunološki sistem. Dobre bakterije iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sistema. Čvrsta crevna sluznica sprečava da neželjene materije ili toksini ‘cure’ u telo i time prouzrokuju imunološki odgovor. Te iste bakterije takođe mogu podržati prirodna antitela i smanjiti rizik od infekcija.

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana koja vam pomažu da duže ostanete siti. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate probioticima kao što je kiseli kupus može smanjiti rizik od gojaznosti, ali potrebno je još istraživanja na tu temu, piše BBC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.