U trendu

Blagotvoran za imunitet: Evo zašto češće treba piti sok od paradajza, ali oprez!

Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima kada je u pitanju zdravlje.

Kada je svež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotvorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju.

Bogat je vitaminom B6, za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove. Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu, kažu stručnjaci.

Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržavati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva. Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi.

Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare, a njegove prednosti su nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.

Međutim, kako navode nutricionisti, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Osim toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar