U trendu

Blagotvoran za organizam, sok od paradajza može da bude i veoma opasan u nekim slučajevima

Sok od paradajza ima jako blagotvorno dejstvo na ceo organizam, ali u nekim slučajevima ga treba izbegavati.

Svež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotvorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6, za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.

„Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih godišta. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare“, tvrdi nutricionistkinja Elena Mojseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.

„Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu“, dodala je ona i istakla da je u slučajevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata pre obroka, prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar