Bolje od laksativa: Za probleme sa zatvorom dovoljno je ovo voće

Ako je suditi prema rezultatima novog istraživanja, najbolje voće za probavu je mango, tropsko voće koje sadrži vlakna i polifenole koji mnogo efikasnije deluju protiv zatvora i upale creva nego ista količina vlakna u prahu.

Četvoronedeljno istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu Teksas A&M, pokazalo je sve dobrobiti ovog tropskog voća.

U istraživanju je učestvovalo 36 muškaraca i žena koji pate od dugotrajnog zatvora i koji su bili podeljeni u dve grupe. Jedni su dnevno dobijali 300 grama manga (jedan mango), dok su drugi dobijali istu količinu vlakna u prahu. Osim toga svi su pazili na unos ugljenih hidrata, vlakana, proteina i masnoća.

Na kraju meseca učesnici istraživanja iz obe grupe su imali manju konstipaciju, ali osobe koje su jele mango pokazale su mnogo bolje rezultate. Dodavanje vlakana ishrani i laksativi mogu rešiti problem zatvora, ali ne pomažu kod raznih upalnih procesa u crevima, dok mango rešava i te probleme, navode vođe istraživanja, a prenosi Avaz.

3 komentara
  1. Rada Lotina

    kOMPOT OD ŠLIVA I OD SUŠENIH ŠLJIVA JE NAMA DOSTUPAN I SLUŽI ISTOJ SVRSI.

  2. Anonimni

    Domaca zrela slatka sljiva…. sta ces vise?

  3. FILIP

    Tacna je konstatacija,da voce Mango,veoma povoljno deluje u slucajevima hronicne opstipacije.Ali…to vazi za ljude koji zive u zemljama zapadne hemisfere,gde su plate normalne visine.Voce Mango je skupo za naseg prosecno placenog gradjanina.Ali,postoji veoma efikasna zamena za ovo voce (daleko jeftinije),radi se naime o Bundevi sa belom korom.Veoma je ukusna,pece se u rerni i ima potpuno ista svojstva kao i Mango.!

Napišite komentar