U trendu

Često jele ovu ribu i kunu se u nju: doktor objasnio zašto je najzdravija za starije žene

Uskršnji post je počeo, a sa njim i češće konzumiranje ribe.

Doktori inače preporučuju da barem jedanput nedeljno jedemo ribu, pogovoto morsku koja je bogata omega-3 masnim kiselinama.

Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, navodi „Američka asocijacija za srce i kradiovaskularne bolesti“.

Prema rečima korisnika Interneta konzerva sardina može da vam učini kožu mekanom i sjajnom. Najnoviji trend šminkanja uz pomoć kojeg koža postaje izuzetno glatka, prozirna, blistava i bez nesavršenosti zaludela je žene širom sveta. Poznatija je kao „staklena koža“. Ali, izgleda da umesto šminke postoji zdavija i jeftinija opcija, sudeći po komentarima žena sa Interneta. Devojka po imenu Katja tvrdi da je tokom leta jela sardine svaki dan za doručak kako bi joj koža bila sjajna.

„Ja sam Portugalka. Sardine su naše tajno oružje. Devojke koje ih ne vole mogu da ih zamene paštetom od sardina“, oglasila se druga devojka. Ona savetuje da za savršenu kožu potraže hranu bogatu vitaminima C, E, A, D, K i B, kao i cinkom, selenom, kolagenom i omega-3 masnim kiselinama.

„U uobičajenoj porciji sardina, kalcijum, kalijum i magnezijum su minerali u većim količinama koji dovode do zdravstvene koristi, dok su drugi hranljivi sastojci prisutni u manjim, ali vrednim količinama“, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u aprilu. Dr Anđela Kejsi, dermatolog iz Ohaja, primetila je da su masti i holesterol važne komponente naše kože.

„Ishrana je glavni igrač kada ispitujemo zdravlje kože i u postizanju određenih ciljeva u izgledu naše kože“, rekla je Kejsi.

Registrovani dijetetičar iz Kentakija Amanda Najbert objasnila je kako sardine, hrana sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata, daju telu zdrave masti i vitamine koji su takođe dobri za kožu.

„Jedna porcija vam obezbeđuje obilje omega-3 masnih kiselina, 30-70% vaših dnevnih potreba za vitaminom D, do 130% vaših potreba za B12 i 70-90% vaših dnevnih potreba za selenom“, rekla je ona.

Iako sardine mogu da budu odličan dodatak ishrani, to nije sve što je potrebno za dobro zdravlje kože.

„Važno je napomenuti da je za poboljšanje zdravlja vaše kože najverovatnije potrebno više od samo jedne određene hrane vašoj“, rekla je Najbert i dodala da postoji mnogo namirnica koje vašu kožu čine nezdravom.

Za ljude koji ne mogu da jedu sardine, riba poput lososa, skuše i inćuna takođe je bogata omega-3 masnim kiselinama, rekao je Najbert.

Vegetarijanci mogu pronaći hranljive materije koje su im potrebne za jačanje kože u orašastim plodovima i semenkama kao što su orasi, čia semenke, laneno seme ili seme konoplje, kao i jaja, maslinovo ulje i avokado, dodaje dijatetičarka.

Oni koji žele „staklenu kožu“ takođe treba da izbegavaju nezdravu hranu poput šećera i prerađene hrane, kao i potencijalne alergene poput glutena, mlečnih proizvoda i jaja. Obavezna je krema sa zaštitnim faktorom i unšenje dovoljno vode.

(Espreso/Mondo)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)