U trendu

Crno vino u službi zdravlja: Štiti srce, jača imunitet i reguliše telesnu težinu

Zdravstvene prednosti crnog vina bile su tema brojnih istraživanja. Opštepoznato je da je crno vino dobro za srce, a nova istraživanja pokazuju da je dobro i za zdravlje zuba, um i regulisanje telesne težine. Naravno, ukoliko ga konzumirate u umerenim količinama.

Rezultati istraživanja koje je sprovedeno u Australiji pokazali su da osobe koje redovno konzumiraju umerene količine vina (jednu do dve čaše dnevno) imaju smanjen rizik od srčanih bolesti za 30 posto. Naučnici iz Španije došli su do rezultata koji pokazuju da crno vino uklanja bakterije odgovorne za stomatološke bolesti. Takođe smanjuje i upale i bolesti desni.

Jedno istraživanje pokazalo je da crno vino vremenom poboljšava ravnotežu. Osim toga, moćan je antioksidans i zbog toga jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka prehlade.

Naučnici Centra za mentalno zdravlje u Menhejmu u Nemačkoj kažu da čaša crnog vina dnevno uspešno pomaže u sprečavanju razvijanja demencije. Prema istraživanjima crno vino, zbog visokog nivoa resveratrola, produžava životni vek potiskujući molekule koje uzrokuju upalu u krvi koji ometaju proizvodnju inzulina.

Takođe je dobro za regulisanje telesne težine jer može da spreči nakupljanje masti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.