Čudesni univerzalni prirodni lek?

U poslenje vreme na internetu se pojavio niz natpisa o zdravstvenim prednostima jabukovog sirćeta, pa se čak pisalo kako je to „čudesan lek za sve bolesti“.

Katrin Bruking, poznata nutricionistkinja i predavač na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku, istraživala je zdravstvene koristi od jabukovog sirćeta i da li je to „super hrana“.

Mnogi sajtovi na internetu tvrde da jabukovo sirće: otklanja suvišne kilograme, sprečava rak, smanjuje nivo šećera u krvi, daje energiju organizmu, detoksikuje telo, leči dijabetes, čak ublažava kiselinu.

Činjenice

Jabukovo sirće je uglavnom jabukov sok koji je prošao fermentaciju: dodavanjem kvasca, voćni šećer se pretvara u alkohol i na kraju, uz dodavanje bakterija, dobija se sirćetna kiselina. Sirćetna kiselina jabukovom soku daje jak miris i ukus.

Proizvode se razne varijacije jabujkovog sirćeta sa raznim dodacima uz pasterizaciju i filtriranje. Neki proizvođači brendirali su svoje proizvode, pa sirće sadrži neškodljive bakterije, i oznsčeno je kao sirovo ili nefiltrirano. Iako se jabukovo sirće vekovima koristi zbog svojih zdravstvenih prednosti, većina tvrdnji nije dokazana u naučnim studijama.

Zdravstvene koristi ili ne?

Gubitak telesne težine: preliminarna studija koja je sprovedena kod pacova pokazala je da životinje koje se hrane hranom sa visokim sadržajem masnoća imaju manji rizik od povećanja telesne težine, visokog nivoa šećera u krvi i visokog nivoa holesterola kada im se daje jabukovo sirće.

U drugoj studiji, istraživači su tokom 3 meseca davali odraslim osobama (155 ispitanika) 2 kašike sirćeta svakog dana i utvrdili da su ispitanici izgubili 4 kilograma tokom studiranja, dok odrasli koji su koristili placebo nisu izgubili težinu. Iako je istraživanje obećavajuće, prerano je reći da li je jabukovo sirće korisno sredstvo za gubitak suvišne telesne težine sve dok se ne sprovedu dalja istraživanja.

Rak: jabukovi sirće sadrži polifenole, biljne hemikalije koje mogu zaštititi ćelije od oštećenja usled stresa. Studije na pacovima ukazuju na to da sirće može sprečiti rast ćelija karcinoma ili ili sprečiti nastanak tumorskih ćelija. Međutim, nema istraživanja na ljudima koja bi ukazivala na to da sirće može smanjiti rizik od raka.

Šećer u krvi: možda je najsnažniji dokaz da sirće ima potencijalne koristi za snižavanje nivoa šećera u krvi. U pregledu od više od deset studija otkriveno je da sirće može smanjiti nivo šećera u krvi kada se jede sa obrokom. Međutim, druge studije koje su se bavile dugotrajnijim markerima za visok nivo šećera u krvi – nisu otkrile da je unošenje jabukovog sirćeta u organizam učinilo značajnu razliku u nivoima šećera u krvi. U ovom trenutku, američka asocijacija za dijabetes ne preporučuje sirće za kontrolu šećera u krvi zbog nedostatka doslednih dokaza.

Gorušica: jabukov sirće često se smatra kao dobar kućni lek za kiselinu. Nažalost, ne postoje objavljene studije koje podržavaju ovu tvrdnju. Štaviše, može doći do neželjenih efekata pri konsumiranju previše jabukovog sirćeta (naročito u koncentrisanom obliku), uključujući uznemirenje želuca i iritaciju jednjaka. Sadržaj sa visokim sadržajem kiselina može takođe erodirati zubnu gleđ.

Na kraju

Nemamo dovoljno naučnih istraživanja da bi se pokazalo da jabukov sirće ima značajne prednosti za zdravlje.

Kao i svako sirće, i jabukovo sirće sadrži relativno malo kalorija i može vam dodati ukus hrani. Dakle, dok se ne utvrdi da je lekovito, jabukovo sirće može biti zdrav dodatak vašim obrocima u umerenim količinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.