U trendu

Čudotvorni lek iz šume: Ovu biljku zovu „ubica otrova“, evo i zašto

Kraj marta i april su meseci medveđeg ili divljeg luka sremuša, koji zovu i „ubica otrova“. Naime, nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće. U proleće je najdelotvorniji, predstavlja savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu.

Ima izuzetno jako dejstvo na crevne parazite i sprečava infekcijske upale sluzokože creva. Snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu ateroskleroze, odnosno povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem. Uz pomoć sremuša moguće je otkloniti glavobolju i nesanicu, olakšati disanje kod bronhitisa. Deluje antibakterijski, a pomaže i da rane brže zarastaju, prenosi Magazin Novosti.

Sremuš leči loš holesterol i visok pritisak. Listovi sremuša, dok su još uvek mladi, zbog prisustva blagotvornih minerala, preporučuju se osobama koje pate od visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi, i od visokog krvnog pritiska. Ova biljka povoljno deluje na arterije i može sprečiti aterosklerozu.

Rešava upale i infekcije. Konzumiranje svežeg sremuša blagotvorno deluje i na parazite u crevima, štiti creva od iritacija, a takođe štiti organizam od prehlada i gripa. Pomaže u lečenju bronhitisa, jer pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i smanjuje kašalj.

Sremuš je dobar za čir na želucu i gastritis. Konzumiranje sremuša preporučuje se osobama koje imaju problema sa želucem. Deluje umirujuće na iritiran želudac i na bolove koje uzrokuje čir.

Delotvoran je i za probleme sa srcem. Ova biljka ima sposobnost da širi krvne sudove, tačnije čini ih elastičnim, što pozitivno utiče na funkcionisanje srca. Sprečava infarkt, jer štiti srce, tako što jača i podmlađuje srčano mišićno tkivo.

Sremuš je odličan za kožu. U obliku kupke sremuš je idealan za sve one koji pate od problematične kože, upalnih procesa na koži, iritiranosti kože, ekcema i dermatitisa.

Sremuš je čistač organizma. Lekovita svojstva sremuša efikasna su i za pročišćavanje organizma od toksina. Tačnije, sremuš čisti jetru, bubrege, creva i žučnu kesu.

Tinktura protiv hipertenzije

Protiv zakrečenja krvnih sudova i visokog krvnog pritiska narodni lekari preporučuju tinkturu od lukovica sremuša. Tinktura se sprema tako što se očisti 250 grama lukovica, i stavlja jedna po jedna u staklenu bocu, u koju je prethodno usuto tri do četiri prsta rakije komovice jačine 40 stepeni. Lukovice usput treba da se gnječe drvenom varjačom, a onda se dobijena kaša prebacuje u bocu od tamnog stakla, nalivajući ostatak rakije do jednog litra.

U flaši treba da ostane dovoljno mesta za povremeno protresanje i mešanje štapićem. Nakon 14 dana boravka na sobnoj temperaturi proces je završen i tada sadržaj treba procediti kroz gazu, po mogućstvu čuvati u frižideru u zatvorenoj flaši. Preporučuje se uzimanje jedne kašičice, 10 do 20 kapi tinkture ujutru i uveče, pomešane sa pola čaše mleka ili jogurta. Ako se uzima mleko ono ne sme biti vruće.

Kako prepoznati sremuš

On ima veoma intenzivan miris i podseća malo na beli luk, raste na vlažnim mestima sa dosta senke u proleće. Da biste utvrdili miris, treba da protrljate prstima listove medveđeg luka. List sremuša sličan je listu đurđice s obzirom na to da je list đurđevka kožast i iz zemlje izlazi usukan, ali ne miriše na beli luk, a mrazovac raste isključivo u jesen i na livadama, pa ljudi ne bi trebalo da ih pomešaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.