Čudotvorni napitak za gubitak kilograma u koji se Kinezi kunu

Sve dobrobiti redovnog ispijanja čaja odavno su poznate. Međutim, ne deluje svaka vrsta čaja na isti način.

Da li ste ikada čuli za pu-erh čaj koji mnogi nazivaju i crnim blagom? On je tek nedavno počeo da se probija na zapadno tržište, a mnogi se slažu da se razlikuje od svih čajeva koje su dosad probali.

Poreklo vodi je iz kineske pokrajine Junan, a uzgaja se iz biljke čajevca Camellia sinensis čija je proizvodnja strogo regulisana. Zanimljivo je da listovi ovog čaja rastu i dobijaju se sa starih stabala čajevca koja rastu isključivo uz reku Lancang i da svako uzgajalište stvara posebnu vrstu lišća. Nakon berbe, lišće se šalje u grad Pu-erh gde svaki proizvođač prvi mešavinu lišća kako bi napravio čaj po svom jedinstvenom, starom receptu.

Kinezi često za ovaj čaj govore da je misteriozan, čaroban, divlji i prvenstveno zdrav. Između ostalog, veruju da pomaže u gubitku kilograma. Iako tvrde da konzumacija ovog čaja sprečava telo da stvara masne naslage, za efikasne rezultate potrebno ga je kombinovti uz vežbanje i zdravu ishranu.

Takođe, pu-erh čaj pomaže kod smanjenja stresa i poboljšava kvalitet sna. Te dobrobiti može zahvaliti prisutnosti fitokemikalija GABA i teanina. Sadrži i statine pa može pomoći kod smanjenja holesterola, a dobar je izbor i za one ljude koji imaju problema s usporenim metabolizmom ili želudačnim tegobama. Posebno se ističe njegova dobrobit za čišćenje sistema krvotoka, kao i čišćenje creva od različitih toksina.

Štaviše, Kinezi veruju da ovaj čaj doprinosi blagostanju celokupnog zdravlja.

Da nije reč samo o narodnom verovanju, potvrdila je i studija s kineske Katedre za nauku o životu i biotehnologiju na Univerzitetu Kunming. To istraživanje je otkrilo da određene doze pu-erh čaja pomažu u gubitku kilograma, snižavanju holesterola i regulisanju nivoa šećera u krvi.

Naime, kako piše Food NDTV, kofein prisutan u ovom čaju podstiče telo da luči određene hormone koji su odgovorni za skladištenje masnih ćelija. To omogućava telu da te masne ćelije koristi kao gorivo, a ne da ih skladišti u obliku masnih naslaga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.