U trendu

Da li je karfiol sa tamnim tačkama bezbedan za jelo: Ovo je ključna stvar koju morate znati

Bilo da redovno jedete karfiol ili ne, sigurno je da ste videli u marketima da on ne mora biti čisto bele boje, već da može imati i tamne mrlje.

Dešava se i da, naravno, kupite karfiol bele boje, stavite ga u frižider, ali posle nekog vremena on potamni, odnosno dobije tamne fleke koje mogu biti i žućkaste.

Zašto se to događa i da li je to bezazleno?

Mnogi će odmah uzeti nož i odstraniti taj tamni deo i dalje ga tretirati kako žele. Prva pomisao je da su to plesni ili čak buđ, ali to nije istina – te mrlje su rezultat oksidacije.

– Tačke koje vidite na karfiolu su tipično oblasti u kojima je povrće počelo da stari i oksidira, što može nastati usled izlaganja vazduhu i svetlosti. To je u suštini prirodan proces sličan tome kako jabuka postaje smeđa nakon što se otvori – objasnila je Nora Klark, kuvar i registrovani dijetetičar.

I da, savršeno je bezbedno jesti karfiol sa ovim neprivlačnim tačkama na njemu.

– Proces oksidacije ne dovodi do stvaranja štetnih jedinjenja i predstavlja prirodnu reakciju između fenola i kiseonika. Zato nema zabrinutosti za bezbedno konzumiranje ovakvog karfiola – rekla je Keli Kosta, registrovani dijetetičar i specijalista za zdravstvena istraživanja.

Međutim, nemojte odbaciti sledeće stanje: ako karfiol ima na sebi mrlje koje su rasprostranjene po celom karfiolu, a on ima loš miris ili ljigavu strukturu, to su indicije da se karfiol pokvario, piše „Huff post“.

Kako da održite karfiol svežim i bez mrlja?

Ključni korak je da čuvate karfiol u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. Niska temperatura i vlažnost u frižideru će usporiti proces oksidacije, ali pre nego što ga skladištite, preporuka je da ga ne perete pre odlaganja jer to može povećati oksidaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.