U trendu

Da li trudnice smeju da jedu med: Ginekolog otkriva da li je ova prirodna poslastica bezbedna

Većina roditelja zna da stručnjaci preporučuju da se deci mlađoj od godinu dana daje med, a za to postoji i dobar razlog i nema nikakve veze sa šećerom.

Naime, preporuka je da se uvođenje meda kod male dece odloži, jer med može da sadrži u sebi bakteriju koja je posebno opasna za odojčad.

I zato, potpuno prirodno se nameće pitanje da li bi trudnice smele da jedu med? Brajan Levin, ginekolog, objašnjava da je ova prirodna poslastica u većini slučajeva potpuno sigurna, kako za trudnice, tako i za nerođene bebe.

Domaći lek

Od davnina se u medu uživalo kao u ukusnoj hrani, ali i domaćem kućnom leku za određene bolesti. Međutim, razlog zbog kojeg neki ljudi dovode u pitanje sigurnost meda jeste taj što ponekad sadrži bakteriju pod nazivom Clostridium botulinum.

Ova bakterija može brzo da raste u vašim crevima i da proizvodi neurotoksine koji dovode do botulizma, retke, ali ozbiljne bolesti koja može da prouzrokuje slabost i paralizu u rukama, nogama, abdominalnom području ili disajnom sistemu.

Savet lekara

Međutim, ovaj rizik ne predstavlja opasnost za većinu dece i odraslih ljudi.

„Deca starija od godinu dana i zdrave odrasle osobe, uključujući trudnice, mogu slobodno da konzumiraju med, jer ih njihov imuni sistem štiti od svih bakterija koje bi med mogao da sadrži“, tvrdi Sendi Prokter, profesorka nutricionizma na Univerzitetu Kanzas State.

Međutim, s obzirom na to da je svaka trudnoća drugačija, stručnjaci preporučuju da bi, ukoliko imate bilo kakva pitanja o konzumiranju meda tokom perioda trudnoće, najbolje bilo da se posavetujete sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.