U trendu

Da li znate: Uz samo ova 3 minerala vaša štitna žlezda će raditi kao sat

„Najmoćniji saveznici vaše štitne žlezde: Otkrijte tri ključna minerala i koje namirnice ih obiluju!

Jod, selen i cink su tajni sastojci za optimalno funkcionisanje vaše štitne žlezde.

Jod je osnovni mineral potreban za stvaranje svih hormona u štitnoj žlezdi. Da biste osigurali rad vaše štitne žlezde, trebate ovo vitalno jedinjenje koje se može naći u svakodnevnoj kuhinjskoj soli, morskim plodovima i algama.

Selen, takođe, igra ključnu ulogu u optimalnom radu štitne žlezde.

On je zapravo glavni igrač u procesu pretvaranja hormona T4 u aktivni oblik T3. Nedostatak selena može dovesti do simptoma hipotireoze, čak i ako su nivoi T3 i T4 u granicama normalnih vrednosti. Brazilski orasi su vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju unos selena, a možete ga naći i u drugim namirnicama kao što su kvasac, integralne žitarice i morski plodovi.

I na kraju, ali ne manje važno, dolazi cink – ključan za optimalno funkcionisanje vaših tiroidnih hormona.

Ovaj mineral posebno je koristan u ćelijama gde tiroidni hormoni obavljaju svoje vitalne funkcije. Da biste osigurali dobar unos cinka, uvrstite u svoju ishranu semenke bundeve, meso i morske plodove.

Zapamtite, nedostatak ovih dragocenih minerala može biti izazov, pogotovo za pušače, dijabetičare, trudnice i sportiste. Zato se pobrinite da vaša ishrana bude bogata jodom, selenom i cinkom kako biste održali svoju štitnu žlezdu u dobrom stanju!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.