U trendu

Da li znate zašto bademe treba potopiti preko noći pre nego što ih pojedete?

Sigurno ste čuli da mnogi potapaju bademe u vodi pre nego što ih pojedu, ali da li ste se zapitali je li u pitanju zaista korisna taktika ili još jedan trend sa društvenih mreža?

Popularni zbog svoje nutritivne vrednosti i odličnog ukusa, bademi su uobičajeni izbor za zdravu užinu. Međutim, postoje različita mišljenja o tome da li ih treba potopiti preko noći pre nego što ih pojedete.

U nastavku pogledajte nekoliko razloga.

1. Poboljšano varenje

Jedan od najčešćih argumenata za namakanje badema je da bi trebalo da pomogne lakšem varenju. Osušeni bademi imaju tvrdu teksturu, koja može biti teška za varenje, posebno za osobe sa osetljivim digestivnim sistemom. Kaže se da natapanje omekšava bademe, čineći ih lakšim za varenje.

2. Povećana apsorpcija hranljivih materija

Drugi razlog za natapanje badema je taj što može povećati apsorpciju hranljivih materija. Kada su bademi natopljeni i zdrobljeni, hranljive materije su pristupačnije telu. Digestivni enzimi mogu da rade efikasnije, omogućavajući bolju apsorpciju hranljivih materija.

3. Ukus i tekstura

Natopljeni bademi ne samo da su mekši, već su i manje gorkog ukusa, što se nekima sviđa. Oni koji ne vole sirove bademe zbog njihove tvrdoće ili gorčine smatraju da je natopljeni badem privlačnija opcija.

Studije su pokazale različite rezultate. Neki su otkrili mala smanjenja antinutrijenata kao što je fitinska kiselina, dok su drugi bili manje jasni o prednostima navodnjavanja.

Proces

Stavite bademe u činiju i prelijte ih toplom vodom, pa ostavite da odstoje 8 do 12 sati. Nakon toga se operu i osuši ako želimo da skinemo kožicu i postignemo glatku teksturu.

Važno je razumeti da sirovi bademi i dalje nude bogatu nutritivnu vrednost. Odličan su izvor vlakana, proteina, zdravih masti, vitamina E, mangana i magnezijuma. Osim toga, sadrže antioksidante, posebno polifenole, koji mogu zaštititi od raznih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)