Depresivni ste? Evo šta treba da jedete

Ishranom koja uključuje crveno meso bogato ključnim vitaminima i mineralima možemo prevenirati depresivno stanje. Ako nekada osetite da vam raspoloženje pada ukuljučite u ishranu crveno meso. Ono zbog svojih sastojaka pozitivno deluje na naš organizam i podiže raspoloženje.

Uticaj vitamina iz crvenog mesa na nervni sistem i raspoloženje

Crveno meso sadrži niz za organizam važnih mikronutrijenata kao što su gvožđe, cink, selen, kalijum i niz B vitamina.

Vitamin B-12 i ostali vitamini B grupe igraju važnu ulogu u proizvodnji hemijskih materija u mozgu pa utiču na raspoloženje i druge funkcije mozga. Nizal nivo B-12 i drugih B vitamina kao što je vitamin B6 i folna kiselina mogu biti povezane s depresivnim raspoloženjem.

Nedostatak gvožđa u organizmu utiče na razvitak anemijei doprinosi umoru. A upravo je gvožđe prisutno u crvenom mesu odgovorno za sprečavanje oboljenja od nedostatka gvožđa, a time i smanjenja funkcijskih i motoričkih sposobnosti.

Cink je jedan od najvažnijih minerala u telu ključan za pravilno funkcionisanje mozga i nervnog sistema, posebno za razmišljanje i dobro pamćenje.

Depresivna raspoloženja danas su sve češće deo društva i važno je naučiti kako se s njima nositi. Nedostatak svih navedenih minerala i vitamina rezultat je nepravilne ishrane i stila života, stoga jedite raznoliko i uravnoteženo, uvrstite crveno meso u svoj jelovnik dva do tri puta nedeljno i osigurajte obrambene nutritivne vrednosti u organizmu protiv depresivnog raspoloženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.