U trendu

Dodajte ovaj začin uvek u svako jelo: Topi salo, ubrzava metabolizam i smanjuje osećaj gladi

Ako iskombinujte zdravu ishranu s redovnom fizičkom aktivnošću i dobićete željenu figuru i bolje zdravlje. Ali, postoji nekoliko začina koji vam mogu pomoći da brže postignete svoje ciljeve.

Začini su ne samo poželjni u ishrani jer hrani daju bolji ukus, već i zato što podstiču metabolizam i efikasnije tope salo.

Dodajte u jelo sledeće začine kada je to prikladno:

1. Piskavica

Studije su pokazale da piskavica može pomoći u kontroli apetita i smanjenju unosa hrane, što dovodi do gubitka težine. Jedno istraživanje na 18 ljudi pokazalo je da konzumiranje osam grama vlakana piskavice dnevno povećava sitost i smanjuje glad i unos hrane, u poređenju s onima koji ih nisu konzumirali.

2. Kajenska paprika

Kajenska paprika je vrsta ljute paprike koja se popularno koristi za dodavanje doze pikantnosti jelima. Sadrži jedinjenje kapsaicin, koje mu daje karakterističnu toplotu i pruža brojne zdravstvene prednosti. Neka istraživanja pokazuju da kapsaicin može malo ubrzati vaš metabolizam, povećavajući broj kalorija koje sagorevate tokom dana. Kapsaicin takođe može smanjiti glad i podstaknuti gubitak težine.

3. Đumbir

Đumbir se u narodnoj medicini često koristi kao prirodni lek za razne bolesti, a neka istraživanja pokazuju da bi đumbir mogao pomoći i kod mršavljenja. Jedno istraživanje na ljudima pokazalo je da suplementacija đumbirom značajno smanjuje težinu i masnoću na stomaku.

4. Origano

Origano sadrži karvakrol, moćno jedinjenje koje može pomoći u gubitku težine. Jedno istraživanje na miševima pokazalo je da su oni koji su primali karvakrol dobili znatno manje telesne težine i telesne masti od onih koji nisu primali jedinjenje. Međutim, istraživanja o efektima origana i karvakrola na gubitak težine su i dalje vrlo ograničena. Posebno nedostaju ljudske studije.

5. Kurkuma

Kurkuma je začin cenjen zbog svog ukusa, žive boje i moćnih lekovitih svojstava. Većina njenih zdravstvenih prednosti pripisuje se prisustvu kurkumina, hemikalije koja je opširno proučavana zbog njenih efekata na sve, od upale do gubitka težine.

6. Crni biber

Crni biber je jedan od najčešćih začina koji se koristi u domaćinstvu, koji sadrži snažno jedinjenje zvano piperin. To jedinjenje mu daje i oštar ukus i potencijalne efekte gubitka težine. Nažalost, trenutna istraživanja su i dalje ograničena na studije u epruvetama i životinjama.

7. Cimet

Cimet je bogat antioksidansima i nudi nekoliko zdravstvenih prednosti, a studije su čak otkrile da cimet može ubrzati gubitak težine. To je zato što pomaže u stabilizaciji šećera u krvi, čime se smanjuje apetit i glad. Cimet takođe može smanjiti nivoe određenih digestivnih enzima kako bi usporio razgradnju ugljenih hidrata.

8. Kumin

Kumin je dobro poznat po svom izraženom orašastom ukusu, ali je takođe prepun zdravstvenih prednosti, uključujući potencijal da ubrza gubitak težine i sagorevanje masti. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su konzumirale jogurt sa tri grama kumina dva puta dnevno izgubile više kilograma i telesne masti od žena koje su konzumirale samo jogurt.

Uključite ove moćne začine u svoju svakodnevnu ishranu i ubrzajte proces gubitka težine!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.