U trendu

Doručak koji spušta holesterol u rekordnom roku: Svako jutro jedite ovu namirnicu

Ukoliko pokušavate da korigovanim jelovnikom dovedete nivo holesterola u granice normale, sigurno znate da to nije sasvim jednostavno.

Povišen holesterol jedan je od najučestalijih zdravstvenih problema, a čini se da ekspanziju doživljava u savremenom društvu usled nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Ukoliko se ne leči na vreme, može izazvati različita kardiovaskularna oboljenja.

Lekari savetuju da posebnu pažnju posvetite doručku, jer se na taj način najpre smanjuje rizik od zdravstvenih posledica. Stručnjaci iz britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema predlažu osobama koje pate od visokog holesterola da dan započnu ovsenom kašom zato što ona sadrži avenantramid i beta-glukan, koji su dragoceni za zdravlje srca. Dokazano je svakodnevni unos avenantramida znatno smanjuje ukupni holesterol, ali i trigliceride.

Preporučena dnevna doza je pola šolje kuvanih ovsenih pahuljica na dan. Takođe, lekari savjetuju da dan započnete i kajganom od belanaca sa spanaćem, surutkom, bademovim mlekom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar