Dovoljno je 30 mililitara dnevno: Sok od ovog voća poboljšava pamćenje, ali i inteligenciju!

Ispijanje 30 mililitara ceđenog soka od borovnice svaki dan može da poboljša funkcionalnost mozga kod starijih ljudi, kažu nova istraživanja Univerziteta Ekseter iz Britanije. Istraživanje je sprovedeno na zdravim ljudima između 65 i 77 godina.

Rezultati su pokazali da su im se, nakon što su pili ceđeni sok od borovnice svaki dan, poboljšale kognitivne funkcije, dotok krvi do mozga i brže aktiviranje mozga u različitim situacijama, prenosi Business Insider.

„Ukoliko sok od borovnice pijete 12 nedelja svaki dan, aktivnost mozga će se poboljšati. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i pospešiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa“, kaže Džoana Bovtel sa Univerziteta Ekseter.

Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcija, fosfora, željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće takođe preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulaciji šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl.

Osobe koje muku muče sa kilogramima trebaju da znaju da su borovnice korisne u dijetama zahvaljujući vlaknima koja daju osećaj sitosti. Za razliku od svežih bobica koje blago čiste organizam, sušene borovnice zaustavljaju dijareju.

Istraživači sa Univerziteta Ekseter naglašavaju da borovnice podstiču cirkulaciju sitnih krvnih sudova u mozgu, obezbeđujući tako maksimalan dotok hranljivih materija i kiseonika, što poboljšava kognitivne funkcije, sprečava i leči simptome demencije, usporava Alchajmerovu bolest, jača memoriju, koncentraciju i povećava inteligenciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.