U trendu

Energetska pića – put do dijabetesa

Popularnost energetskih pića je u stalnom je porastu. Pomodarstvo, tempo dnevnog i noćnog života nose sobom sve veću tražnju za energetskim napicima, naročito kod mlađeg naraštaja.

Međutim, na štetnost energetskih pića mnogi upozoravaju, ali široka populacija o tome malo zna. Posle nova studije iz Kanade objavljeni su podaci gde se prema prvim rezultatima navodi da česta upotreba energetskih pića, naročito kod malđih osoba, može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 u kasnijem periodu života.

Testiranje efekata ovih popularnih napitaka na adolescente kaže da kofein inhibira sposobnost tela da se nosi sa velikim opterećenjem šećera. To lako može dovesti do „insulinske rezistencije“ – kada telo mora proizvesti veće količine insulina da bi neutralisalo nivo šećera u krvi.

Mlađe osobe su podložnije ovim efektima jer su fizički slabije od odraslih pa ista količina unetog pića za njih u stvari predstavlja veću količinu kofeina unetog u organizam.

Rezultati pokazuju da potrošnja kofeina iz energetskih pića kod mlađih osoba povećava 20 do 30% proizvodnju insulina kao odgovor organizma na nivo glukoze u krvi. Kofein opstaje u organizmu 4 do 6 sati nakon konsumacije. Česta i redovna upotreba energetskih pića povezana je direktno sa kontinuiranom insulinskom rezistencijom, što može doprineti poremećaju metabolizma, naročito kod osetljivih osoba zbog upornog i konstantnog ometanja normalnog metabolizma glukoze.

Kao posledica ovog ometanja, povišeni nivo glukoze i insulina u krvi mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti u kasnijem periodu života.

I ako na etiketama i reklamama stoji da energetska pića nisu pogodna za decu, ova pića su ipak najpopularnija kod dece i tinejdžera, jer im je to kao neki dokaz da su odrasli. Procena je da u Kanadi 30% adolescenata redovno konsumira ova pića, dok su kod čak 50% dece koja se bave sportom ovakva pića u redovnoj upotrebi.

Ispitivanje

Testirani su tinejdžeri – 10 muškaraca i 10 devojčica sa prosekom od 17 godina. Oni su 24 časa bili bez jela i bez pića sa kofeinom. Zatim im je nasumično podeljen po jedan energetski napitak bez šećera, od čega je deset bilo sa kofeinom, a deset bez kofeina. Svrha je bila utvrđivanje efekta kofeina na organizam.

Uzorci krvi uzimani su na svaka 2 sata, a standardni test glukoze je uzet 40 minuta po ispijanju pića. Rezultati su pokazali povećanje od 25% nivoa glukoze u krvi u prva dva sata kod učesnika sa kofeinom u piću. Kod učesnika bez kofeina nivo glukoze je ostao normalan.

Kao posledica povećanog nivoa glukoze u krvi od 25% – raste i nivo insulina koji proizvodi organizam za 26% da bi neutralizovao ovaj višak.

Pošto se neretko energetsko piće meša sa alkoholom, treba imati na umu da se tada ubrzava ceo proces, pa nivo glukoze dostiže vrhunac za samo sat vremena, dok je u normalnim okolnostima to od 4 do 6 sati.

Zapažanja

Studija navodi da su svi navedeni rezultati ovog istraživanja preliminarni i da bi donošenje bilo kakvih odluka zvaničnih institucija bilo preuranjeno.

Takođe, u planu je novo istraživanje gde će se adolescentima dati energetska pića koja sadrže i kofein i glukozu, i to u periodu od 3 dana.

Mišljenja povodom ove studije, koja sa još jednog aspekta ukazuje na štetnost energetskih pića, uglavnom su pozitivna, uz komentare da je studija rađena na malom broju uzoraka. Predlozi su da bi trebalo proširiti ovu studiju, kao i da bi trebalo, u novim istraživanjima, obratiti naročito pažnju na to kakvi su efekti na žene ili devojke, zbog menstrualnog ciklusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.