U trendu

Evo kako izgubiti tri kilograma bez izgladnjivanja i puno odricanja

Gubitak oko tri kilograma mnogi postavljaju kao cilj jer deluje ostvarivo, a opet primetno na figuri u relativno kratkom roku.

Stručnjaci su detektovali ključne korake koji pomažu u gubitku otprilike toliko kilograma, i to bez previše fizičke vežbe i odricanja, prenosi Toportal.

Hleb i proteini za doručak

Nutricionistkinja Lorden Alvarez tvrdi da, suprotno verovanju, hleb ne treba izbaciti iz ishrane, već pripaziti na količine i ono što jedemo uz njega.

‘Zapravo, preporučljivo je uključiti ga u doručak jer stvara osećaj sitosti. Posebno je poželjan onaj s makronutrijentima, odnosno manje šećera. Uopšteno, nije problem u hlebu, nego u količini koju jedemo’, rekla je Alvarez i dodala:

‘Hleb je najbolje jesti s hranom bogatom proteinima kao što su jaja, ćuretina ili šunka. Tako ćete dobiti hranjiv i zasitan doručak.’

Izbegavajte pirinčane pločice

Odlučujući se na dijetu, mnogi počnu da jedu kukuruzne i pirinčane krekere jer deluju kao bolja opcija od hleba, ali stručnjaci naglašavaju da je reč o mitu koji treba izbeći.

‘Nije tačno da je to poželjna hrana. Zapravo, ove pločice imaju više kalorija od belog i integralnog hleba. Razlika je samo u tome što su pune vazduha pa manje teže’, kaže Alvarez.

Kafa sama po sebi ne goji

Kada želite da smršate, kafa sama po sebi nije problem, već ono što stavljamo u nju. Nije isto popiti tri šoljice kafe s puno šećera i punomasnim mlekom ili samo sa zaslađivačem (ili bez dodataka).

‘Tri crne kafe sa zaslađivačem neće uticati na težinu, ali ako je pijete s mlekom i šećerom, očito je da ćete unositi ekstra kalorije’, pojašnjava nutricionistkinja.

Večeru obogatite proteinima

Ako je vaš cilj da izgubite oko dva do tri kilograma, jedna od ključnih stvari jeste konzumiranje proteina za večeru jer će oni izazvati osećaj sitosti pre spavanja.

Piletina, ćuretina, jaja ili čak mahunarke dobar su način kreiranja hranjive i zasitne večere, a ako želite neku laganiju opciju, dobar izbor je ovsena kaša bogata orašastim plodovima.

Pripazite sa sokovima

S pićima treba biti posebno oprezan jer često prođe nezapaženo to koliko se šećera nalazi u njima.

‘Budući da je reč o tečnosti koja ne stvara osećaj sitosti, možemo uneti više kalorija nego kada je reč o hrani. Posebno je važno izbaciti sokove jer, na primer, kupovni sok od narandže može da ima i do 350 kalorija’, napominje Alvarez.

Izbegavajte rafinisani šećer

Preporuka o izbegavanju rafinisanog šećera svakako nije nova ideja, ali nutricionistkinja naglašava da to ne znači i da bi trebalo da izbegavate svu slatku hranu, poput voća i prirodnog svežeg soka.

‘Imajte na umu to da konzumacija šećera izaziva celulit i starenje kože, a rafinisani šećer naročito izaziva visoke skokove glukoze u krvi, što uzrokuju osećaj gladi’, upozorava Alvarez.

Šta jesti?

Izgubiti tri kilograma ne zahteva prevelika odricanja, a ključ je u oprezu prilikom unosa hrane kako biste izbegli prejedanje.

Preporuka je povećan unos vlakana, jer poboljšavaju probavu, kao i mahunarki, koje su izvor proteina, a dobrodošao je i povećan unos maslinovog ulja.

‘Izgladnjivanjem samo stvarate nutritivne nedostatke u telu, otežavate rad čitavog organizma i podstičete nervozu i anksioznost’, pojašnjava Alvarez.

Važnost odmora i fizičke vežbe

Osim dovoljno sna, fizička vežba bi trebalo da bude deo životnog stila i kada vam cilj nije mršavljenje, ali da biste izgubili tri kilograma, jako je bitno da je uključite u svoj raspored.

‘Trening je najbolji saveznik u poticanju metabolizma i kalorijske potrošnje i utiče na prevenciju hormonalnih poremećaja koji izazivaju glad’, zaključuje Alvarez.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.