Evo koji hleb se smatra najgorim za osobe s visokim šećerom u krvi

Povišen nivo šećera u krvi ili hiperglikemija događa se kada se, zbog nedostatka insulina u telu, u krvi nalazi previše šećera. Nekoliko faktora može da doprinese tom stanju. To su loš izbor hrane i pića, nedostatak fizičke aktivnosti i bolest. Ako se ne leči, hiperglikemija može dovesti do komplikacija koje utiču na vaše celokupno zdravlje, između ostalog na oči, bubrege, živce i srce, stoga je važno da pokušate da snizite šećer u krvi na umeren nivo.

Iako su ugljeni hidrati nužni za pravilno funkcionisanje sistema, morate paziti koje vrste jedete, posebno ako patite od visokog šećera u krvi. Na primer, najgori hleb koji možete jesti je onaj od rafinisanih žitarica bez dodanih vlakana.

„Osobe s visokim šećerom u krvi trebalo bi da jedu hleb bogat vlaknima, s najmanje tri grama vlakana po kriški. Hleb s dodatkom šećera takođe je problematičan jer može dodatno da poveća šećer u krvi. Vlakna pomažu u stabilizaciji šećera u krvi“, kaže dijetetičarka i nutricionista Lisa Jang.

Postoje dve vrste ugljenih hidrata: jednostavni i složeni. Jednostavni ugljeni hidrati sastoje se od šećera poput fruktoze i glukoze, koji imaju jednostavnu hemijsku strukturu koja se sastoji od samo jednog ili dva šećera. Složeni ugljeni hidrati imaju složeniju hemijsku strukturu, s tri ili više povezanih šećera. Takođe im je potrebno duže za probavu, što znači da imaju manji neposredni uticaj na šećer u krvi.

Međutim, iako su složeni ugljeni hidrati naizgled bolji za slučaj porasta šećera u krvi, Harvard T.H. Chan School of Public Health navodi da je glikemijski indeks važan pri upravljanju nivoom šećera u krvi.

Glikemijski indeks (GI) mera je koliko brzo određena hrana može dovesti do porasta šećera u krvi nakon jela na skali od 0 do 100. Obično hrana bogata vlaknima ne sadrži toliko svarljivih ugljenih hidrata, pa usporava brzinu varenja i uzrokuje postupniji i niži porast šećera u krvi. Zrna koja su mlevena i rafinisana, bez mekinja i klica, imaju viši glikemijski indeks od minimalno obrađenih celovitih žitarica.

Prema Harvardu, hrana s visokim glikemijskim indeksom, kao što je beli hleb, brzo se vari i uzrokuje značajne fluktuacije šećera u krvi. Takođe naglašavaju da konzumiranje mnogih namirnica s visokim glikemijskim indeksom može dovesti do povećanog rizika za dijabetes tipa 2, bolesti srca i prekomernu telesnu težinu.

Jang predlaže zamenu hleba od rafinisanih žitarica hlebom od celovitog zrna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.