U trendu

Evo zašto je pomfrit iz Mekdonaldsa tako dobar, tajna je u ovom sastojku

Jeste li ikad pojeli hamburger ili čizburger u McDonald’su bez pomfrita?

Verovatno ste kritikovali neke njihove proizvode, ali pomfrit verovatno niste jer su ga zaista usavršili. Možda ste u jednom trenutku pomislili da sigurno nešto stavljaju u njega pa se zato uvek vraćate. Zapravo, u pravu ste, jedan tajni sastojak čini pomfrit u McDonald’s posebnim.

Koji sastojak ga čini toliko dobrim?
McDonald’s svoje krompiriće poslužuje najkasnije sedam minuta nakon prženja kako biste mogli da uživate u njihovoj hrskavosti. A kako ih pripremaju i u čemu je tajna? Kod nas se koriste sorte krompira koje daju najduže komade kao što su Innovator i Russet Burbank. Krompirići se prže u mešavini uljane repice i suncokretovog ulja. Dakle, uljana repica i suncokretovo ulje su razlog zašto im se toliko vraćate.

Još bolja verzija
Ako ste ikad probali američku verziju i takođe se oduševili, znajte da je ključ u njihovom jednom tajnom sastojku.

Sve je započelo 1950-ih kada si kompanija od koje je McDonald’s otkupljivao biljna ulja nije mogla da priušti opremu za hidrogenisanje ulja, što bi produžilo rok trajanja. Zato im je dobavljač umesto toga dao mešavinu ulja i goveđe masti.

S vremenom su McDonald’s i ostali lanci brze hrane učinili goveđu mast delom svoje recepture za pržena jela. Međutim, 1980-ih restorani brze hrane su izbacili taj sastojak kada su zagovornici zdravlja kritikovali količinu „loših“ zasićenih masti.

McDonald’s je želeo da zadrži prepoznatljivi goveđi ukus, ali bez same goveđe masti pa su pronašli rešenje. Sada biljnom ulju dodaju „prirodnu aromu govedine“ kako bi pomfrit imao mesnati okus koji toliko volimo. Osnovni sastojci prirodne arome govedine su mlečni derivati i pšenica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.