U trendu

Gazirana pića su kancerogena?

Nedavno je agencija “Consumer Reports” u svom magazinu objavila studiju o tome da gazirano piće “Pepsi One” ima povećan nivo kancerogenih supstanci u odnosu na neka druga bezalkoholna pića.
Istraživači su ispitivali nivoe hemikalije 4-metilimidazol, koja se inače nalazi u veštačkoj karamel boji u bezalkoholnim pićima. Prema američkim federalnim propisima, ne postoje ograničenja u korišćenju 4-metilimidazola. Prema propisima države Kalifornija, zahtevaju se upozoravajuće nalepnice na pakovanjima hrane ili pića sa više od 29 mikrograma 4-metilimidazola. O ovome je nedavno pisao i časopis “Los Anđeles tajms”
U navedenoj studiji navedeno je da je u limenki sa niskokalorijskim bezalkoholnim pićem “Pepsi One” kupljenoj u Kaliforniji ustanovljen sadržaj od 43,5 mikrograma 4-metilimidazola, a da je jedan drugi bezalkoholni napitak (“Malta Goya”) imao u sebi čak 352,5 mikrograma ove hemikalije.
Nasuprot tome, u limenki “koka-kole” je nađeno 4,3 mikrograma, a u limenki pića “Dr. Pepper” 10,1 mikrograma 4-metilimidazola.
Sa druge strane gledano, Američka administracija za hranu i lekove (FDA) smatra da na osnovu isipitivanja na miševima, jedna osoba ne treba dnevno da popije više od 1.000 limenki gaziranih pića, jer taj nivo 4-metilimidazola izaziva rak.
Još 2012. godine su kompanije “Koka-kola” i “Pepsi-kola” obećale da će smanjiti količinu 4-metilimidazola u bezalkoholnim pićima (za američko tržište).
Reakcije
"Mi smo zabrinuti zbog povećanih nivoa 4-metilimidazola, koje smo pronašli u mnogim testiranim bezalkoholnim pićima i varijacijama nivoa ove hemikalije kod raznih proizvođača (brendova), posebno uzimajući u obzir rasprostranjenost nekih pića i količina koje se dnevno konsumiraju u mnogim krajevima (gradovima)", upozorio je Urvashi Rangan, toksikolog i izvršni direktor neprofitne organizacije "Consumer Reports", koja izdaje časopis sa istim imenom.
Kompanija “Pepsi-kola” osporila je nalaze ove studije. Ovaj proizvođač tvrdi da nivo 4-metilimidazola u njegovim pićima nije veći od 29 mikrograma dnevno. Oni navode da prosečan korisnik pije njihova gazirana pića u količini od oko 100 mililitara dnevno
"Los Anđeles tajms" je objavio kako je kompanija “Goya Foods Inc” odbila da komentariše navedene rezultate istraživanja. "Consumer Reports" je zatražio od kalifornijskog državnog tužioca da ispita da li na pićima “Pepsi One” i “Malta Goya” treba da se nalaze upozoravajuće nalepnice.
Naš komentar
Na osnovu svega navedenog, možemo uočiti više interesantnih stvari:

  • I ovde je prisutan “rat proizvođaća” koji se “prepucavaju” čiji je proizvod bolji ili zdraviji.
  • Takođe se vidi da kada neke proizvođače hrane nezavisne agencije upozore, oni odmah imaju spreman odgovor: “ne korisiti se ova hrana ili piće u velikim količinama”, “proizvod nije mnogo otrovan”, “proizvod nije mnogo kancerogen”, “merenja nisu dobra”, “broj uzoraka nije dobar”…
  • Vidljivo je da se i u Americi propisi razlikuju od države do države, pa se onda ispostavlja da ono što je za Kaliforniju “štetno”, za druge države nije (primer: u Klaiforniji je genetski modifikovana hrana zabranjena, a nama preporučuju da je uvozimo i proizvodimo).
  • Što se tiče našeg tržišta, ne možemo da tvrdimo da su gazirana pića istog sadržaja u zapadnim zemljama i kod nas.
  • Podsećamo da se odavno po medijima i stručnim krugovima vode polemike o tome da li “brendirana gazirana pića” sadrže kancerogene sastojke i koliko, pri čemu nije jasno šta znači malo, a šta mnogo.
  • Na osnovu gorenavedenog, upozoravamo roditelje da ne daju maloj deci da piju gazirana i energetska pića (iz više razloga). Mlade i odrasle podsećamo da ne treba preterivati sa dnevnim količinama popijenih gaziranih i energetskih pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.