U trendu

Gledanje TV-a i ishrana

Istraživanja su pokazala da ljudi često jedu više hrane dok gledaju televiziju, a nova studija sugeriše da postoji jednostavan način da se smanji unos hrane u sličnim situacijama, a to je uzimanje manjih zalogaja.
O istraživanju
Učesnici ovog istraživanja sprovedenog u Holandiji, dobili su supu koju je trebalo da konsumiraju dok su gledali 15-minutni animirani film. Jedna grupa je trebalo da uzima male gutljaje, druga velike, dok je treća grupa bila slobodna da uzima gutljaja po želji. Svi učesnici su mogli da jedu koliko god žele, a nakon toga je trebalo da procene koliko su zapravo pojeli.
Ometanje u vidu gledanja filma dovelo je do opšteg povećanja u iznosu pojedene supe kod sve tri grupe. Međutim, učesnici koji su uzimali male gutljaje supe, uneli su oko 30% supe manje nego osobe iz druge dve grupe koje su takođe imale tendenciju da misle da su unele manje supe nego što su zapravo pojele.
Reakcije
„Ideja da uzimanje manjih zalogaja može biti potencijalno suprotstavljajući efekat jedenju dok vam nešto odvlači pažnju ima smisla sa fiziološke tačke gledišta,“ kaže Rebeka Solomon, dijetetičar i koordinator ishrane na Maunt Sinaj medicinskom centru u Njujorku, koja nije učestvovala u istraživanju.
„Poznato je da je potrebno oko 20 minuta kako bi nastao osećaj sitosti. Kada jedemo prebrzo, skloni smo da se prejedemo bez obzira na to da li nam nešto odvlači pažnju ili ne, jer mi nesvesno možemo preskočiti tačku onoga što ja nazivam blaga sitost, odnosno odgovarajući nivo sitosti nakon obroka“, kaže ona. „Uzimajući manje zalogaje, potrebno je više vremena da se pojede obrok ili užina, a smanjuje se količina koju bismo uneli u tih 20 minuta, kada osećaj sitosti još nije registrovan od strane mozga i stomaka", dodaje Solomon. "Stari saveti da uzimanjem manjih zalogaja gubite težinu možda sada imaju dokaz više,“ kaže Nensi Koperman, direktor javne zdravstvene inicijative u kancelariji javnog zdravlja North Šor zdravstvenog sistema u Nju Džersiju.
Zaključak
Izbegavajte uzimanje velikih zalogaja ili gutljaja, a usredsredite se na ono što jedete i pijete, uživajte u ukusima obroka polako i natenane i pokušajte da kada jedete izbegavate skretanje pažnje – televizija i slično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar