U trendu

Goje i truju naš organizam, a jedemo ih svakodnevno: Ovo su 3 najgore vrste doručka

Doručak je najbitniji obrok koji nam daje energiju za sve obaveze tokom dana. Neretko ljudi greše u odabiru namirnica kada je jutarnje jelo u pitanju, pa se osećaju tromo i pospano. Zato, obratite pažnju na sledeće 3 vrste doručka, koje su, po mišljenju nutricionista, najgore za naše telo, kako piše Stil Kurir.

1. Sokovi, voćni jogurt, energetske pločice

Iako na njima piše da su 100 posto prirodni, voćni sokovi iz prodavnice puni su šećera i aditiva. Ovakav napitak na prazan želudac će vam trenutno dati energiju, ali će je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, sokovi iz prodavnice nemaju veliku hranljivu vrednost.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulisanje varenja i obogatite ga činijom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa umesto toga izaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmeladom.

Energetske pločice imaju toliko šećera i kalorija, da je isto kao da za doručak jedete čokoladu.

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusne kiflice od testa koje kupujemo u pekari su veoma ukusne i zasitne, ali ovi proizvodi često sadrže i velike količine aditiva, soli i šećera, što nije dobra kombinacija za početak dana.

Slano pecivo zadržava vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško svarljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koje su vašem organizmu preko potrebne za normalan rad.

Ako volite da jedete pecivo ujutru, izaberite ono od celih žitarica i namažite ga mlečnim namazom ili puterom i marmeladom.

3. „Zidarski“ doručak

Zidarski doručak uključuje masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, belog hleba ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima.

Osim ako se ne bavite teškim fizičkim radom, vašem telu takav doručak zaista nije potreban i biće potrebno mnogo vremena da ga svari.

Velike količine nezdravih masti završiće u obliku masnog tkiva, a vaše telo neće dobiti sve potrebne vitamine, minerale i vlakna.

Ako volite da pojedete jaje ujutru, najbolje bi bilo da ga skuvate i spojite sa kriškom prepečenog hleba i čajem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.