U trendu

Hit među ljubiteljima zdrave ishrane: Samo pola kašičice dnevno i stomak magično izduva kao balon

Psilijum, poznat i pod imenom indijska bokvica, vrsta je vlakana koja deluje kao blagi laksativ prolazeći kroz tanko crevo bez razlaganja ili varenja. Usput upija vodu i postaje viskozno jedinjenje koje pomaže kod zatvora, dijareje, visokog šećera, visokog krvnog pritiska i holesterola, ali i kod mršavljenja. Često se koristi kao dodatak ishrani i dostupan je u obliku pahuljica, granula, kapsula ili praha. Ima ga u svim prodavnicama zdrave hrane.

Ublažava zatvor

Psilijum je laksativ koji u početku deluje tako što se vezuje za delimično svarenu hranu dok ona prelazi iz želuca u tanko crevo. Takođe pomaže u apsorpciji vode, što povećava veličinu i vlažnost stolice i dovodi do obilnije i mekše stolice i manje opstipacije.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Konzumiranje vlakana rastvorljivih u vodi, kao što je psilijum, može pomoći u kontroli glikemijskog odgovora tela na obrok. Vlakna u psilijumu mogu usporiti varenje hrane, što pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Ali treba ga uzimati sa hranom, a ne samostalno, tako da ima veći uticaj na nivo šećera u krvi.

Pomaže mršavljenju

Vlakna koja formiraju viskozna jedinjenja mogu pomoći u gubitku težine. Psilijum može usporiti pražnjenje želuca i smanjiti apetit, čime pomaže u gubitku težine. Jedno istraživanje je pokazalo da je uzimanje psilijuma pre doručka i ručka dovelo do značajnog smanjenja gladi, žudnje i povećane sitosti između obroka.

Stabilizuje holesterol

Psilijum se vezuje za masti i žučne kiseline i tako pomaže organizmu da ih izluči. U procesu nadoknađivanja ovih izgubljenih žučnih kiselina, jetra koristi holesterol, zbog čega se smanjuje nivo holesterola u krvi.

Dobar je za srce

Odavno znamo da su vlakna dobra za srce jer mogu pomoći u smanjenju triglicerida u krvi, krvnog pritiska i rizika od srčanih oboljenja. Dokazano je da psilijum takođe ima ove prednosti za srce.

Ima prebiotičke efekte

Prebiotici hrane crevne bakterije i pomažu im da rastu, a psilijum ima prebiotičko dejstvo. Iako su donekle otporne na fermentaciju, crevne bakterije mogu fermentirati mali deo vlakana. Pošto fermentira sporije od ostalih vlakana, ne povećava gasove i probavne nelagodnosti.

Kako se uzima

Psilijum se uzima uz obrok s jogurtom, vodom ili sokom i konzumirajte i to odmah zbog brzog pretvaranja u želatinoznu masu. Preporučuje se da popijete i dodatnu čašu vode i pojačate unos tekućine tokom dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar