Hrana umesto pranja zuba?

Još dok ste u mlađim razredima osnovne, odvedu vas (celo vaše odeljenje) kod zubara bar nekoliko puta. Zubar vam pokaže na gipsanom modelu kako se pravilno peru zubi (što je odlična ideja, jer mnogi ne znaju kako se to radi – recimo, po filmovima to redovno rade pogrešno). Onda čujete štošta o pravilnom održavanju higijene usne duplje, i to vam uglavnom bude korisno. Problem je što nekada čujete i ponešto što nije baš tačno. Recimo to da, ako baš ne možete da operete zube (nemate na raspolaganju četkicu i pastu), a vi makar pojedite jabuku, jer će vam ona koliko-toliko pomoći u održavanju higijene usne šupljine.
Da ne bude zabune, jabuka je odlična za vaše zdravlje. Ima puno vitamina i minerala, daće vam energiju kad ste malaksali (i to energiju koja traje duže od one iz čokoladice), pomoći će vašem mozgu da bolje radi. Ipak, jabuka, kao i sve vrste voća, sadrži kiselinu – i ta kiselina s vremenom nagriza vaše zube. Plus, kao i sve vrste voća, sadrži šećer, a bakterije prosto obožavaju da se hrane šećerom. Ovo ne znači da je jabuka štetna za vaše zube, ali nije nikakva zamena za njihovo pranje četkicom i pastom.
Postoji li, uopšte, ikakva hrana koja može da posluži kao zamena za pranje zuba? Ne postoji. Nakon što nešto pojedete, trebalo bi da operete zube – bez izuzetka. Naravno, usna šupljina ima i sopstvene mehanizme odbrane, tako da nećete smesta pogubiti sve zube ako ih ponekad ne operete posle jela (da budemo precizniji, trebalo bi ih oprati i nakon sokova, jer su i oni puni šećera, kao i posle bilo kog napitka osim vode), ali pranje zuba ipak ne bi trebalo prečesto preskakati.
Sad, nekada se desi da zaista niste u prilici da ih smesta operete (nakon što jedete u školi, na primer). Tada može da bude od pomoći da promućkate malo obične vode po ustima i to ispljunete, tako ćete izbaciti deo „hrane za bakterije“ koju ste uneli u usta, kao i deo samih bakterija. Čim budete u prilici, operite zube – da vam duže traju, da duže budu lepi i da vam dah bude prijatan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.