Hrana za top formu

Ovde se, zapravo, ne radi toliko o top formi mišića. Naravno, zna se da je u zdravom telu zdrav duh, ali ovom prilikom smo za vas pronašli nekoliko korisnih saveta kako da ojačate nerve i moždane vijuge – dakle, kako da ojačate duh, kako da smirite napete nerve (zdravom hranom, a ne nečim što goji!), kako da se brzo snabdete energijom, kako da osvežite uspavane moždane vijuge… Zainteresovane?

Mnogo volite grickalice: super, ali zaboravite na čips i krekerčiće – to goji, a uz to i poprilično doprinosi nastanku celulita. Bolja ideja: iskombinujte lešnik i suvo voće – to će vas začas napuniti energijom, i moždanom i fizičkom.

Nervozni ste? Napeti? Postupite poput vrhunskih sportista (i Bananamena): pojedite bananu! Banane imaju više vrsta ugljenih hidrata i mineralnih materija; efekat je takav da će vam se od samo jedne banane prilično povećati koncentracija i sposobnost za rad. Još jedna dobra „fora“ za živce jesu ovsene pahuljice – one sadrže puno vitamina B grupe, a oni smiruju nerve i hrane vam mozak.

Opušteni ste, smireni, lepo vam je. U stvari, toliko vam je lepo da vam se nikud ne ide – a za pola sata od vas će se očekivati da budete u top formi. Rešenje: urme, sveže ili sušene, svejedno. Vrlo brzo će vas snabdeti energijom; pored toga, u urmama ima dosta cinka, koji jača odbrambenu moć organizma.

Koliko su vas samo puta terali da pijete mleko, a vama se to baš i nije dopadalo… Ako ste alergični na mleko, onda ga svakako morate izbegavati. Međutim, ako nemate taj problem, mleko je veoma korisno – sadrži kalcijum i triptofan, koji su neophodni za formiranje hormona sreće – serotonina. Znači, mleko će vas bukvalno usrećiti!

Brzo rešenje za prilike kad vam se žuri, potrebna vam je i fizička i psihička energija, a nemate vremena za neki normalan obrok da „napunite baterije“: pomešajte 60 mililitara soka od grejpfruta, jednu malu bananu, dva kivija i jednu kašiku jogurta sa ukusom vanile. Sve to umutite mikserom i popijte – dobićete potrebnu energiju i osetićete se osveženo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.