Ideje za zdraviju ishranu

Bilo da želite da smršate, ili da unesete zdrave navike u svoj način ishrane – predložićemo vam više jednostavnih ideja koje mogu biti od pomoći.
Umesto punomasnog ili voćnog jogurta, izaberite onaj sa manje masnoća, ili grčki jogurt. Voćni jogurt i slični jogurti jesu veoma ukusni, ali sadrže mnogo šećera, pa ako ste ljubitelj ovog mlečnog proizvoda, bolje se opredelite za zdraviju opciju. Na pakovanju uvek možete pročitati koliki je nivo masnoća.
Umesto da za užinu ponesete sendvič sa belim hlebom, opredelite se za integralne krekere od celovitih žitarica. Zašto je to bolji izbor? Beli hleb može podići nivo šećera u krvi više od koka-kole, čokoladnog kolača ili sladoleda. Jedna kriška belog hleba sadrži manje od grama vlakana, tako da nećete dugo osećati sitost. Integralni krekeri su ukusni, naročito oni sa nemasnim sirom ili kikiriki puterom, a zahvaljujući većem procentu vlakana (3-5%), duže ćete biti siti.
Jedite pasulj umesto pirinča. Tačno je da je braon pirinač mnogo zdraviji od belog, ali pasulj sadrži još više hranljivih sastojaka. Ima naročito visoku koncentraciju vlakana i proteina. Ako koristite konzervirani pasulj, pre pripreme ga operite, kako biste odstranili naslage natrijuma iz tečnosti za konzerviranje.
Jedite cela jaja, ne razdvajajte žumance od belanca, jer oba dela sadrže korisne sastojke. U belancetu se nalaze proteini, a u žumancetu vitamin D, koji pomaže apsorbciju kalcijuma i pomaže u prevenciji nekih vrsta raka.
Napravite sendvič sa prirodnim kikiriki puterom ili sa niskokaloričnim džemom. Radi privlačnijeg ukusa, često se stavlja dosta šećera u varijante ovih namaza, ali se ipak opredelite za zdraviji izbor – namirnice bez aditiva i veštačkih ulja.
Ponekad priuštite sebi suši. Raspitajte se, ima restorana u kojima se priprema na ukusan način, i koji nisu preskupi. Pravi suši sadrži dosta proteina i zdrave omega-3 masnoće. Ako pak niste ljubitelj sirove ribe, slične hranljive sastojke imaju tuna i losos.
Pijte dosta vode – ovaj savet uvek treba ponoviti, ma koliko da ste upoznati sa korisnim svojstvima najprirodnijeg napitka. Voda će osvežiti vaš organizam, dati vam energiju i učiniti da razmišljate bistrije. Poželjno je piti osam čaša u toku dana. Nije zgoreg uvek kraj sebe imati flašicu omiljene vrste vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.