U trendu

Ishrana i gojaznost mladih

Zvuči paradoksalno: sve više devojaka drži dijetu, a sve više devojka je gojazno. Broj gojaznih devojaka veći je nego ikada.
Mladi su stalno pred pitanjem kako da im se sviđa sopstveno telo, a da pri tom uživaju u hrani. Gojazne osobe se zbog svoje težine i izgleda loše osećaju, a većina njih ne preduzima prave mere da to promeni.
Evo šest načina da budete zadovoljni svojim izgledom i svojom hranom:
1. Jedite samo kada ste i koliko ste gladni
Svakodnevno ste suočeni sa raznim iskušenjima jer je velika količina kalorične hrane na raspolaganju: na rođendanima, slavama, svadbama, veseljima i svečanim ručkovima sa prijateljima (večerama). Ako za svečane obroke jedete mnogo a posle držite dijetu, to samo čini stvari još gorim. To znači da u jednom periodu trpate u sebe previše hrane, a onda ignorišete svoje telo kada ste gladni.
2. Klonite se "jo-jo dijeta"
Drastično smanjenom ishranom za nedelju dana se može istopiti dosta kilograma suvišne težine, ali u roku od nekoliko meseci nakon toga, vaša težina se vraća na početnu, a često postaje i veća. Jo-jo efekat dijete je mnogo gora varijanta nego nekoliko dodatnih kilograma, kaže Nansi Gint Batler, stručnjak za ishranu omladine. Ona ističe kako se povremenim drastičnim dijetama posle izvesnog vremena i dobija veća težina i nataloži više masti oko struka.
3. Shvatite da ste više od svog izgleda
"Devojke treba da shvate da je važnije šta mogu da urade od toga kako trenutno izgledaju", kaže Ketrin Štajner-Adair, koja proučava poremećaje ishrane na Harvardu. Ona devojkama (raznih rasa, boja, težina i visina) stalno govori da nije važno da li su dovoljno lepe ili tanke da bi ostvarile svoje ciljeve, da budu doktori, veterinari… Nije suština u tome da robujete svom izgledu i težini nego da vodite zdrav život i ostvarite postavljene životne ciljeve.
4. Upoznajte se sa poremećajima ishrane
Opsednutost sopstvenom težinom, hranom i dijetama loša je za svaku osobu, a pogotovu za mlade devojke. Kada se pogleda ispod površine, ne radi se uopšte o hrani. Reč je o tome kako se osećate. Ako vam se ne sviđa kako izgledate ili ko ste, gubitak težine to neće popraviti.
Obratite pažnju na to koliko vremena i energije trošite brinući o svojoj težini. Ako mislite da je hrana uzrok toga što se loše osećate ili loše mislite o svom izgledu, razgovarajte sa nekim u koga imate poverenja, kao što je lekar, školski savetnik ili majka. Ako ne želite da razgovarate sa nekim koga poznajete, onda pogledajte sajtove koji mogu da vam pomognu.
U našim krajevima, pri bolnicama ili domovima zdravlja, postoje odeljenja za dijetetiku, gde vam stručnjaci mogu pomoći šta da radite i šta da jedete kako biste sačuvali svoje zdravlje i imali odgovarajuću težinu.
5. Ne verujte izgledu manekenki i foto-modela
Teško je gledati u gomilu prelepih (vitkih) modela a ne osećati se loše zbog onoga što vidite u ogledalu. Istina je, većina ljudi ne izgleda kao modeli sa piste i televizije, pa čak i mnogi modeli na snimcima nisu isti kao u stvarnom životu.
Znajte da mnogi snimatelji i fotografi namerno (u novije vreme i pomoću savremenih računara) povećavaju (izdužuju) fotografije kako bi modeli izgledali više, tanje i glamuroznije. Pokušajte da ne obraćate previše pažnje na vitkost manekenki koja vas uznemirava.
6. Ponovo jedite kada ste gladni
Rekli smo i ranije, mada nije lako: trudite se da jedete umereno, i to samo kada ste gladni. Jedite kada je vreme za obrok (kada ste gladni) i odredite umerenu količinu hrane koju ćete pojesti, kako biste utolili glad. Ne jedite mnogo hrane zato što vam se sviđa i zato što ne možete da se zaustavite. Zašto i koliko jedete – veoma je važan deo zdrave ishrane.
Nansi Gint Batler ističe da je uspostavljanje ravnoteže između ishrane i gladi prvi korak ka zdravlju i dobijanju prave (odgovarajuće) težine.
Napomena
Podsećamo da je veoma važno, za zdravlje i telesnu težinu, da ne preskačete doručak, više puta jedete manje obroke u toku dana, jedete više voća i povrća i bavite se umerenim fizičkim aktivnostima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar