Ishrana za vreme bolesti

Svi smo čuli za izreku „ono si čime se hraniš“. A to je najtačnije onda kada se osećamo loše. Tada nam treba nešto dodatno, da bismo nadoknadili energiju i snagu. Od ishrane u velikoj meri zavisi kojom ćemo se brzinom oporaviti.
Pa ipak, neke bolesti, kao što su artritis, rak, depresija, za posledicu imaju i gubitak apetita, tako da tada nije lako hraniti se pravilno.
Evo nekih elemenata koji su telu najpotrebniji za vreme bolovanja:
Proteini
Najvažniji elementi koji su vam potrebni kada se osećate slabo su proteini, i to zbog održavanja snage i telesne težine. Ako ste veoma bolesni i ne osećate glad, a ne uzimate hranu, samo možete pogoršati stanje. Pokušajte tad da o hrani razmišljate kao o leku. Ako ne možete da uzimate čvrstu hranu, napravite visokokaloričan napitak, smućkan u blenderu. Takođe se preporučuju jaja, jer ne zahtevaju napor žvakanja i sadrže dosta proteina.
Kalcijum
Kalcijum je esencijalni mineral koji je potreban pre svega ženama, od adolescencije pa nadalje. Važan je za optimalno zdravlje kostiju i dr. Jogurt je lagana namirnica bogata kalcijumom.
Multivitamin
Najbolje je vitamine uzimati u njihovom prirodnom obliku – voću i povrću. Ali, budući da je teško napraviti savršeni režim ishrane koji obuhvata sve potrebne elemente, stručnjaci ipak preporučuju da bolesne osobe uzimaju multivitamine svakog dana. Pogodne su kombinacije minerala i vitamina u šumećim tabletama, koje možete naći u svakoj apoteci. To naročito važi za stare osobe i za hronične bolesnike. Da biste izabrali odgovarajuću kombinaciju vitamina, poželjna je konsultacija sa lekarom.
Vlakna
Prosečnoj osobi potrebno je od 21-38 grama vlakana dnevno, a to neznatno varira u zavisnosti od pola i godišta. Uopšteno govoreći, vlakna se nalaze u voću, povrću i žitaricama. Ako nemate mnogo apetita za te cele namirnice, onda pokušajte da jedete cerealije u mleku – tako ćete snabdeti svoj organizam sa dovoljno vlakana.
Kalorije
Ako zbog bolesti gubite telesnu težinu, lekari preporučuju i namirnice bogate kalorijama, koje vam inače ne bi preporučili, npr. avokado ili sladoled.
I još nekoliko saveta:

  • Vodite lični dnevnik ishrane. Tako ćete najbolje znati kako koja vrsta hrane utiče na vaše zdravlje.

  • Zaobilazite brzu hranu – tačno je sve što se priča o njoj.

  • Jedite u manjim obrocima. Idite u šetnju ili vežbajte da biste pojačali svoj apetit.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.