U trendu

Izbegavajte ih u širokom luku: Ove namirnice ubrzavaju starenje mozga

Kada razmišljamo o načinu ishrane prvo pomislimo na kilograme i kako da ponovo uđemo u omiljene farmerke ili da imamo više energije za izdržavanje ritma svakodnevice.

Međutim, ono što jedemo utiče na fizički izgled, ali i na našu mentalnu sposobnost i performanse. Određene namirnice mogu ubrzati starenje našeg mozga.

– Glavna stvar koju treba imati na umu je hrana koja izaziva upalne procese – kaže Serena Pun, sertifikovani nutricionista.

Kako objašnjava, ne samo da takva hrana narušava fizičko zdravlje nego su istraživači otkrili da može da prouzrokuje brži pad funkcija mozga.

– Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodatni šećeri, prerađeno meso i rafinisani ugljeni hidrati, prilično su prisutni u standardnoj ishrani – dodaje ona.

Pun kaže da se pokazalo da konzumiranje previše dodatnog šećera oštećuje pamćenje i povećava rizik od demencije. Nažalost, dodatni šećeri se mogu naći gotovo svuda, od pića i dezerta do preliva za salate.

– Odlučite se za nezaslađene opcije ili nastojte sami da pripremate hranu kod kuće kako biste kontrolisali potrošnju šećera – kaže ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)