U trendu

Jabuka kao izvor zdravlja

Za dobar san, protiv hroničnog zamora, trovanja, visokog pritiska, preterane gojaznosti, glavobolje, migrene, proliva, povraćanja, vrtoglavice, bolesti grla, okoštavanja zglobova, opekotina, perutavog ekcema, impetiga, trihofitije, proširenih vena, ogrebotina, opstipacije, išijasa – blagotvorno deluje plod jabuke!

Jabuka ili na latinskom Malus communis – najrasprostranjenija je kontinentalna voćka, a uzgajana je još hiljadu godina pre naše ere. Uzgaja se na preko pet miliona hektara u svetu, a poznato je čak oko deset hiljada sorti jabuka. Raste i kao divlje voće koje se takođe koristi zbog oporosti i kiselosti uglavnom pečeno, ili za preradu. Jabuka se mnogo koristi i u zdravstvene svrhe, na primer jabukovo sirće.

Koristi se cvet, plod i ljuska ploda. Cvet se bere u aprilu, maju i junu, a plod od početka juna do kraja septembra. Plod sadrži, pored vode, šećera, pektina, vitamina A, B i C, i organske kiseline, kao što su jabučna, limunova, mravlja i karponska. Mnogostruka vrednost jabukovog sirćeta jeste u tome što kalijum vezuje i ostale neophodne mineralne sastojke kao što su fosfor, hlor, natrijum, magnezijum, kalcijum, sumpor, gvožđe, fluor, silicijum, a u manjoj meri i druge minerale.

Sirova ili pečena jabuka olakšava varenje. Čaj od jabukove ljuske reguliše poremećaje organa za varenje. Jabukovo sirće u raznim kombinacijama, najčešće sa medom i vodom, višestruko je delotvoran lek. Kažu da je čaj od jabuke univerzalni lek. Pije se za jačanje nerava, srca, pluća, za regulisanje probave i ublažavanje kašlja i kijavice, a istovremeno i izvanredno gasi žeđ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)