U trendu

Jaja kao hrana

Za Uskrs i posle Uskrsa dobijemo veliku količinu kuvanih jaja, pa se često postavljaju praktična pitanja: „Šta sa tolikim jajima? Koliko jaja smemo pojesti?“

Ovde ćemo reći nešto o jajetu kao namirnici za ishranu i o tome kako čuvati jaja:

Razna istraživanja o jajima

Šezdesetih godina prošlog veka stručnjaci su tvrdili da su jaja dobar izvor proteina i minerala, ali kasnije su dolazili saveti koji su upozoravali na štetnost konsumiranja previše jaja. Poznato je da previše jaja može dovesti do infarkta ili moždanog udara, pa se zbog toga ne preporučuje više od 300 miligrama holesterola za osobe koje imaju visok nivo holesterola.

Nova istraživanja pokazuju da jaja ne povećavaju rizik od srčanog ili moždanog udara ukoliko se jedu u umerenim količinama (do jedno jaje dnevno) i ne sole previše. Pored toga, nije problem pojesti jedno jaje dnevno ukoliko uz njega ne pojedete brdo druge hrane.

Jaje kao namirnica

Jaja su namirnice bogate proteinima, slično kao sve vrste mesa, riba i koštunjavi plodovi. Preporučuje se da dnevno konsumirate bar jednu namirnicu iz ove grupe, ali da namirnice ne mešate, pogotovu ne u velikim količinama.

Sa jedenjem jaja ne treba preterivati, jedno do dva jajeta dnevno je dovoljna količina. Ipak, jaja možete jesti nekoliko dana, pa napraviti pauzu, ne jesti ih svakodnevno.

Jaje, pored proteina, sadrži gvožđe, B vitamine, vitamin A, minerale i masnoće. Jaja su dobra za kožu, daju energiju, podržavaju zdravlje mozga, mišića i dobra su za žene tokom trudnoće. Zasićene masnoće iz žumanceta takođe su neophodne za proizvodnju hormona i sposobnost tela da apsorbuje vitamine i minerale.

Jaje je dobro jesti za doručak, jer obezbeđuje osećaj sitosti. Bolje je jesti kuvano jaje, ne treba preterivati sa prženim jajima. Pržena jaja su dobra kombinacija sa sirom, lukom ili paprikom.

Jaja su laka za pripremu na mnogo načina. Čak i osobe koje za sebe tvrde da ne umeju da kuvaju, znaju da spreme jaja na neki od načina. Jaja mogu dugo održati svoj kvalitet ako ih držite u frižideru. Pri tom, nisu skupa namirnica, a mogu biti zaista ukusna!

Saveti o jajima

  • Ako ste jaja uzeli iz kutije, čuvajte ih i koristite do datuma označenog na kutiji.
  • Sveža jaja čuvajte na konstantnoj temperaturi manjoj od 20° Celzijusa, najbolje u frižideru.
  • Uzmite jaja iz frižidera do pola sata pre kuvanja – tako je najbezbednije.
  • Čuvajte jaja dalje od jakih mirisa hrane ili hemikalija, jer su ljuske jajeta porozne pa mogu „navući“ mirise i, što je još gore, upiti hemikaliju.
  • Čuvajte jaja dalje od sirovog mesa.
  • Operite ruke pre i posle rukovanja jajima.
  • Nemojte koristiti prljava, ispucala ili polomljena jaja.
  • Nemojte dugo čuvati ili više puta podgrevati jela sa jajima.
  • Ako ste jaje razbili i spremate ga za obradu, nemojte ga čuvati „razbijeno“ duže od nekoliko sati.
  • Kuvana jaja najbolje je čuvati u frižideru – ali ne duže od nedelju dana!

Šta sa kuvanim jajima?

Ako vam je ostalo mnogo kuvanih jaja, napravite salatu. Salatu ćete napraviti tako što ćete smrviti sir i nekoliko kuvanih jaja. U ovu smesu dodajte po želji: so, ulje, vegetu i alevu papriku. Ulje može biti suncokretovo ili maslinovo. Količinu jaja i sira odredite prema raspoloživim količinama, a začine dodajte po sopstvenom ukusu (nemojte presoliti).

Ovako napravljenu salatu možete odmah jesti ili ostaviti u zatvorenoj plastičnoj posudi i čuvati u frižideru nekoliko dana ili u zamrzivaču nekoliko meseci.

Zaključak

Stručnjaci savetuju da, ako nemate visok nivo holesterola, jedno jaje dnevno predstavlja zdravu opciju koja neće povećati rizik od srčanog napada ili moždanog udara. Međutim, jaja se često jedu sa slaninom ili kobasicama, a to su veliki izvori zasićenih masti, za koje se zna da povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, balansirana i umerena ishrana uvek je najbolje rešenje. Umerenost u svemu osnova je za zdrav i dug život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar