U trendu

Jedemo ga svaki dan, a nismo ni svesni koliko je štetan: Istina o hlebu mogla bi da vas šokira

Jutros ste pojeli krišku hleba za doručak? Onda ste uneli više soli u svoj organizam nego da ste pojeli celu kesicu čipsa. U poređenju s kesicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška hleba obično je slanija i glavni je izvor soli u prosečnoj prehrani.

Istraživači iz grupe Action on Salt sa Univerziteta Queen Mary u Londonu procenili su 242 narezana hleba pronađena u britanskim supermarketima. Tri četvrtine njih imalo je jednako ili više soli od paketa čipsa od 25 grama, prenosi Metro.

Pokretači kampanje iz akcijske grupe žele da vlada uvede obvezne ciljeve smanjenja unosa soli – sistem koji već postoji u drugim zemljama. Nadaju se da će ovo smanjiti broj smrtnih slučajeva u javnosti od moždanog udara i srčanih bolesti. Grejem MekGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu Queen Mary i predsedavajući u Action on Salt, rekao je: ‘Smanjenje soli je najisplativija mjera za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara i srčanih bolesti’.

Iako je većina hlebova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 g, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosečnog sadržaja soli u hlebu za 6% uklonilo bi 926 tona soli iz ishrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu s 40 paketa čipsa.

Portparol Ministarstva za zdravstvo i socijalnu negu rekao je: ‘Hrana s visokim udelom soli može uzrokovati visoki krvni pritisak koji je povezan s moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo preduzeli mere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udelom soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom soli u hlebu smanjenom za 25 posto od ranih 2000-ih. Ali, potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme odgovornost i nastavi da smanjuje ​​količinu soli u svojim proizvodima kako bi količine bile što je moguće niže’, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar