U trendu

Jedete li ove namirnice za doručak? Možda ne bi trebalo jer će vas ugojiti

Za neke namirnice koje jedemo svakodnevno za doručak možda mislimo da su zdrave, ali zapravo nas goje.

Stručnjaci za ishranu slažu se da je doručak najvažniji obrok tokom dana, ali nikako nije svejedno šta tada jedemo. Taj izbor može značiti i hoćete li željenu liniju uspeti da održimo ili ćete se pak ugojiti – nesvesni u čemu je problem. Postoje namirnice za koje nikad ne bismo rekli da goje jer ih ubrajamo u zdrave. Među njima je omiljen doručak mnogima – kajgana, piše Eat This Not That.

Pre svega, stručnjaci podsećaju da jaja zaista jesu zdrava i odlična opcija za sve koji bi hteli da smršaju. Ona nas dugo drže sitima, odličan su izvor proteina, imaju malo kalorija i sadrže hranjive materije kojih nema u mnogim namirnicama.

Problem nastaje kada od jaja spremate kajganu – s maslacem ili s mnogo ulja. Ako u jaja, recimo, stavite maslac i ne gledajući koliko ga zapravo dodajete, tako ćete za doručak pojesti nekoliko stotina kalorija više. Nutricionisti kažu da se u praksi pokazalo da oni koji to shvate lako posle izgube kilograme nakon što izbace maslac.

Dakle, jaja ne treba isključiti iz ishrane, dovoljno je da pri pripremi tiganja samo malo poprskati uljem. Tako nećete preterati s kalorijama, a imaćete odličan doručak.

Na spisku namirnica koje vas mogu udebljati su i kafa, ako u nju dodajete razne dodatke, ovsena kaša, takođe ako u nju svašta dodajete i ako ne pazite koliku porciju jedete, razna slatka peciva, i na kraju pahuljice koje su obično pune dodatog šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar