U trendu

Jedite ih minimalno: 20 namirnica koje povećavaju rizik od raka

Svi znamo da rak predstavlja veliki rizik za zdravlje ali i život, ali da li ste znali da određene namirnice koje su nam pri ruci svakodnevno mogu uticati na njegov razvoj? Evo o kojim se namirnicama radi

1. Hrana iz konzerve

U većini konzerva nalazi se i hemikalija koja se zove Bisfenol A, a može uticati na to kako geni „rade“ u mozgu. Bilo kakva hemikalija u organizmu sigurno nije dobar način zaštite zdravlja.

2. Gazirana pića

Takvi napici prepuni su šećera i vodeći uzrok gojaznosti koja može voditi do upalnih procesa, problema s insulinom i razvoja gastroenterološkog refluksa.

3. Losos iz uzgoja

Losos iz uzgoja ne zavisi od prirodnog načina ishrane već skroz suprotno. Pa tako u sebi može da sadrži hemikalije, antibiotike, pesticide i ostale kancerogene sastojke.

4. Kokice pripremljene u mikrotalasnoj

Kesice s kokicama za mikrotalasnu u sebi sadrži perfluoriranu karboksilnu kiselinu, toksin povezan s neplodnošću kod žena i povećanim rizikom za razvoj raka jetre, gušterače i testisa. Uz to, kokice mogu da sadrže i ulje soje koje može uzrokovati osipe i bol u stomaku.

5. Prerađeno meso

Procesuirano meso poput kobasica, viršli i slanine sadrži brojne hemikalije i konzervanse koji su jako loši za vaše zdravlje.

6. Čips od krompira

Radi se sigurno o omiljenoj namirnici, ali je važno znati da ona sadrži elemente koji će uticati na povećanje telesne mase, a prevelike količine trans masti i soli mogu uzrokovati porast nivoa holesterola u organizmu i visoki krvni pritisak.

7. Hidrogenisana ulja

Ovo su ulja koja dodaju jelu miris i boju kako bi izgledalo privlačnije. Sadrže velike količine omega 6 masnih kiselina koje mogu biti odgovorne za razvoj bolesti srca, a tako i raka – posebno raka kože.

8. Ukiseljena i dimljena hrana

Dimljena hrana sadrži i katran za koji se zna da je kancerogena materija. Ukiseljena hrana pak sadrži nitrate i može da sadrži boje, a upravo su to materija povezane s povećanim rizikom od razvoja raka creva i želuca.

9. Izuzetno prerađeno belo brašno

Rafinisano zrno je lišeno svih nutrijenata i daje vrlo visok glikemijski udeo, što može uzrokovati brzi porast šećera u krvi i poigrati se s nivoom insulina.

10. Rafinisani šećer

Pre skoro 100 godina Oto Varburg, dobitnik Nobelove nagrade u medicini, prvi otkrio je da tumori koriste šećer kako bi se hranili i širili. Iz ovog je jasno koliko opasan šećer može da bude.

11. Veštački zaslađivači

Dokazi se samo gomilaju kada je u pitanju vrednost ove namirnice. Hemikalije koje se nalaze u njima se u telu pretvaraju u opasne toksine koji se zovu DKP i mogu uzrokovati razvoj tumora, posebno onog na mozgu.

12. Dijetalne namirnice

Ove namirnice su većinom obrađene hemijskim procesima i često sadrže aspartam, koji može uzrokovati razvoj bolesti poput raka i bolesti srca.

13. Alkohol

Umerena konzumacija alkohola nije štetna, ali prevelike količina su primarni uzrok zatajenja srca, infarkta, nenadane smrti i raka dojke kod žena.

14. Crveno meso

Studije su otkrile da konzumacija crvenog mesa, ako se radi o onoj svakodnevnoj, pa čak i u malim količinama, može dovesti do smrti, a šanse se povećavaju za 22 posto kod muškaraca i 20 posto kod žena.

15. Voće koje ne dolazi iz organskog uzgoja

Takvo voće često je zaraženo pesticidima koji mogu uticati na zdravlje čoveka na mnogo načina, a posebno su opasni za reproduktivni sistem.

16. Gotovi obroci

Ako ste baš poželeli da kupite jedan gotov obrok koji stoji na polici u prodavnici, zapamtite da se verovatno radi o procesuiranim namirnicama koje mogu da poremete ravnotežu omega 3 i omega 6 masnih kiselina u organizmu, što pak može voditi do upala, čestom uzroku razvoja raka.

17. Gotove supe

Kao i spomenuta gotova jela, mogu da budu jako loše za zdravlje. Radije skuvajte više domaće supe i višak zamrznite.

18. Kupovna peciva za hamburger

Ovakva peciva mogu sadržati kalijum bromat, jedinjenje koje može dovesti do razvoja raka jer se ta hemikalija povezuje s poremećajima nervnog sistema. Taj sastojak je zabranjen u EU, Kanadi i Brazilu.

19. Krekeri s ukusima

Ako želite da se zaštitite od razvoja raka, morate da izbegavate ovakve grickalice jer sadrže šećer, nezdrave vrste ulja i veštačke ukuse.

20. Pomfrit

Svi znamo da se pripremaju u dubokom ulju pa nikako nisu dobar izbor za jelo i za zaštitu zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.