U trendu

Jeftinija, dostupnija: Koliko je riba iz konzerve zdrava i dobra u ishrani?

Svi znamo koliki je značaj ribe u ishrani. Važno da se bar jednom nedeljno na jelovniku nađe i riba.

Razmišljate li, prilikom kupovine konzervisane ribe, o njenom poreklu, koje utiče na kvalitet, svežinu i nutritivne vrednosti? Važno je napomenuti da je Jadransko more proglašeno za jedno od najčistijih mora Evrope, obogaćeno je mineralima, ima visoku koncentraciju soli, koja obezbeđuje punoću ukusa ribe, a njegova umerena temperatura garantuje sklad nutritivnih vrednosti.

Dobra je koliko i sveža

Stručnjaci iz američkog Državnog poljoprivrednog centra tvrde da riba iz konzerve ima isto onoliko zdravih sastojaka koliko i sveža, prenosi Kurir.

Duži rok trajanja

Konzervisana riba je jeftinija i lakše dostupna od sveže, a njen rok trajanja je daleko duži i kod nje, kažu, ima više kalcijuma nego kod sveže jer u konzervi riblje kosti omekšaju i mogu se jesti.

Neka budu u ulju

Ako se već odlučite za ribu u konzervi, izaberite onu koja je u maslinovom ulju, a ne onu u vlastitom soku jer ima više omega 3 masnih kiselina. Ulje pomaže pri očuvanju hranjivih sastojaka u ribi, za razliku od vode.

Izaberite najbolju: Sardina je odličan izbor

Sardina obiluje visokim sadržajem belančevina koji se može uporediti s količinom sadržanom u mesu, s tim što se belančevine iz ribe mnogo lakše podnose i bolje apsorbuju.

Uz makronutrijente, ona je bogata vitaminima i mineralima kao što su B vitamini, koji obezbeđuje normalno funkcionisanje nervnog sistema, vitamin A, vitamin D i kalcijum, koji u kombinaciji utiču na očuvanje kostiju, gvožđe i u manjim količinama fosfor, magnezijum, jod i selen.

Ono što sardinu izdvaja na posebno mesto jeste visok nivo omega 3 masnih kiselina, koje smanjuju nivo holesterola i pozitivno utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

I još jedna dobra vest za one koji se bliže pedesetoj – sardina može da vam pomogne da sprečite gubitak i slabljenje vida!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar