U trendu

Jeftino sezonsko povrće uništava kandidu: Moćan protein u ovoj biljci oslobodiće vas gljivičnih infekcija

Kandida je vrsta gljivice koja se obično nalazi u malim količinama u ustima, crevima i na koži. Međutim, kada se umnožava u organizmu usled pojačanog stresa i loše ishrane, može izazvati gljivične infekcije unutrašnjih organa. Ako i sami patite od neprijatnih simptoma kandide, kao što su stalni umor, problemi sa varenjem ili ponavljajuće infekcije genitalnog ili urinarnog trakta, posegnite za običnom crvenom rotkvicom.

Crvena rotkvica je mnogo više od ukusnog hrskavog povrća koje se često nalazi u našim prolećnim salatama. Vekovima se koristi u ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini za pomoć kod groznice, upale grla, problema sa žuči i bakterijskih i gljivičnih oboljenja. Od davnina je poznato da ovo povrće pomaže u borbi protiv kandide, a savremena istraživanja su to samo dodatno potvrdila. Pored crvene rotkve, savetuje se da svoj jelovnik obogatite i drugim prirodnim antimikoticima, poput belog luka. Na ovaj način ćete dodatno pojačati antifungalni efekat – objašnjava Gordana Veinović, holistički terapeut.

Čudesni protein uništava gljivice

U svakom slučaju, kaže naša sagovornica, važno je da reagujete na vreme, jer prekomerno razmnožavanje ove gljivice može dovesti do ozbiljnijih gastrointestinalnih oboljenja, poput ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, kao i do hronične upale sinusa i artritisa.

– Crvena rotkvica na svojoj antifungalnoj aktivnosti može zahvaliti proteinu RsAFP2. Prema belgijskom istraživanju iz 2009. godine, upravo ovaj protein izaziva smrt gljivice Candida albicans. On, naime, stupa u interakciju sa ćelijskim zidom ove gljive i oštećuje ga, a zatim i uništava. Protein RsAFP2 takođe funkcioniše tako što sprečava da kandida pređe iz oblika kvasca u opasniji oblik gljivice za ljude. Zatim ova gljiva dobija mrežaste niti, zahvaljujući kojima se lako i brzo širi kroz ljudski sistem za varenje. Upravo konzumiranjem crvene rotkve možete sprečiti rast i širenje ove neprijatne gljivične bolesti.

Rotkvice obiluju vitaminima

Kod kandide je važno i jačanje imuniteta, a u tome će vam svakako pomoći vitamin C, kojim obiluje rotkvica. Pored ostalih hranljivih materija, rotkvica sadrži kalijum, folat, niacin, riboflavin, vitamin K, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink i mangan.

– I dok je s jedne strane ovo povrće bogato važnim hranljivim materijama, ono ujedno ima veoma nisku kalorijsku vrednost i ne sadrži masnoće, pa je idealno za sve one koji paze na liniju. Osim što ima antifungalni efekat, ovo korenasto povrće ima i antikancerogeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.