U trendu

Jela je ovo svako veče 30 minuta pre spavanja: Masne naslage su za kratko vreme bukvalno nestale

Svi znamo da redovno noćno konzumiranje hrane dovodi do gojaznosti.

To posebno važi ako grickate hranu koja sadrži obrađene ugljene hidrate i skrob – kao što su hleb i pirinač, kao i omiljene poslastice kao što su krompirići i kolačići – koji su siromašni vlaknima i bogati šećerom.

Možda će vam brzo ublažiti glad, ali ako ne iskoristite pretvorenu energiju, te kalorije mogu biti sačuvane u obliku masti, piše City Magazin.

Ipak, stručnjaci kažu da je najbolje ne odlaziti gladni na spavanje (i evo zašto). Kad stomak počne da se buni nakon što ugasite svetla, šta treba da uradite?

Pokušajte da uzmete grickalicu bogatu proteinima, kao što je sir.

Ovo je hrana koja je korišćena u istraživanju Univerziteta države Florida objavljenom u British Journal of Nutrition 2018. godine, koje je otkrilo da konzumiranje 30 grama proteina oko 30 minuta pre spavanja može pozitivno uticati na metabolizam.

Iako je studija bila mala i uključivala samo aktivne žene u dvadesetim godinama, bila je prva koja je istražila ovu mogućnost kod celih namirnica, za razliku od proteinskih šejkova i drugih proteinskih suplemenata koji su proučavani u ranijim istraživanjima.

Ako niste ljubitelj sira, nema problema. Postoji mnoštvo drugih dobrih izbora proteina na raspolaganju, poput bilo kojeg od ovih zdravih kasno-noćnih grickalica koje su odobrene od strane nutricionista.

„Pokušajte da jedete kriške nemasnih proteina kao što su piletina, pečena govedina, tofu, kuvana jaja ili mala šaka badema 30 minuta pre spavanja kako biste održali sitost tokom noći“, predlaže Bridžet Ejdži, registrovana medicinska sestra i menadžer Bariatričkog programa u bolnici Marina Weight Loss Center na Cedars-Sinai Marina Del Rey u Kaliforniji, koja nije bila uključena u studiju.

„Ove namirnice će takođe obezbediti potrebnu energiju za metabolizam, čime ćete povećati vaše napore u gubitku težine.“

Bademi ili orasi su neki od najzdravijih orašastih plodova koje možete jesti i mogu biti posebno dobri izbori za osobe koje su intolerantne na laktozu, vegane ili jednostavno ne vole mlečne proizvode.

Orašasti plodovi su opšte poznati po svojim zdravim masnoćama, kao i po tome što su dobar izvor proteina i hranljivih sastojaka poput vitamina E, selena i magnezijuma, da navedemo nekoliko.

Samo ih jedite svesno – odnosno, držite se samo male količine, jer se kalorije mogu brzo nagomilati.

Ako mlečni proizvodi nisu problem, takođe biste mogli razmisliti o mocarela štapićima od sira. Sa manje od 100 kalorija po komadu, ove male, ali moćne grickalice pružaju šest grama proteina sa samo jednim gramom ugljenih hidrata, kao i kalcijum i vitamin D.

Plus, nećete morati da brinete o prejedanju, zahvaljujući njihovim prethodno upakovanim porcijama.

Iako ova sitna promena može učiniti čuda, pravi ključ za mršavljenje je smanjenje kalorija. Odricanje od nezdravih grickalica je veliki deo toga, a dobro planiranje može pomoći.

„Planiranje obroka nemasnog proteina i povrća svakih četiri do pet sati pružiće energiju potrebnu za aktiviranje i održavanje gubitka težine“, kaže Ejdži.

„Planiranjem, možete biti sigurni da ćete imati zdravije opcije dostupne kako biste eliminisali nekontrolisano grickanje.“

Naravno, pametno grickanje nije važno samo noću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.