U trendu

Jelena Đoković se kune u ovaj čaj i pije ga ujutro umesto kafe: Čisti organizam i skida višak kilograma

Poznato je da Novak i Jelena Đoković jako paze na ishranu i na to šta unose u svoj organizam. Jelena na društvenim mrežama ponekad deli savjete o ishrani, predlaže veganske alternative i u svoje objave uključuje zdrave recepte.
Tako je jednom prilikom otkrila da redovno pije čaj od kurkume koji joj pomaže da ostane u dobroj formi.

Kurkuma se smatra vrlo zdravom namirnicom koja oporavlja celi organizam, posebno jetru, a osim jačanja imuniteta koristi se i za mršavljenje.

Poznat po svom termogenetskom efektu prirodno povećava unutrašnju temperaturu našeg trla čime se ubrzava proces razgradnje masti. Kurkuma ubrzava metabolizam, a time i probavu, ali i potrošnju kalorija, prenosi Story.hr.

Kako je kurkuma povezana s mršavljenjem?

Povećanom količinom masnog tkiva u telu, stvaraju se upalni procesi. Jaka i pojačana upala može promeniti otpornost tkiva na insulin, što podstiče telo da sve više kalorija skladišti kao mast.

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji deluje na 2 načina:

• Ima termogenetski efekat i prirodno povećava unutrašnju temperaturu tela. Time se ubrzava proces razgradnje hranjivih materija, posebno masti.

• Kurkumin u kurkumi takođe ubrzava metabolizam, a time i probavu i brzinu kojom telo sagoreva kalorije.

Kurkumin potiče detoksikaciju jetre

Osim kurkumina, sinergija svih sastojaka koje sadrži kurkuma utiče i na čišćenje celog organizma, a posebno jetre. Kako bismo što lakše smršali, važno je da nam se jetra čisti jer ona ima glavnu ulogu u sagorevanju masti. Ako je jetra preopterećena, usporava se njen rad, a time i sagorevanje masnoća i mršavljenje.

Kako koristiti kurkumu

Kurkumu ćete najlakše iskoristiti ako je koristite kao začin. Posebno se preporučuje u kombinaciji s pirinčem, lisnatim povrćem i mahunarkama. Osim toga, kurkumu je najbolje koristiti uz crveno ili belo meso.

Čaj od kurkume za brži metabolizam

Ako želite ubrzati metabolizam i poboljšati probavu i ubrzate mršavljenje, to možete postići ispijanjem čaja od kurkume minimalno 5 dana. Priprema ovog napitka vrlo je jednostavna. Treba vam samo ¾ kašičice kurkume, 2 velike kašike domaćeg meda i 3 šoljice vode. Otopite kurkumu u vodi i kuvajte dok se količina vode ne smanji na dovoljnu količinu za 2 šoljice. Zatim procedite, dodajte med i po želji malo mleka i napitak je gotov.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar