U trendu

Još jedan sjajan razlog zašto treba da jedete čokoladu

Naučnici su otkrili da li postoji veza između konzumiranja čokolade i smanjenja rizika od srčanih bolesti.

Istraživanje, u kom je učestvovalo više od 336.000 ljudi, bavilo se pitanjem da li postoji veza između konzumiranje čokolade i smanjenja rizika od srčanih bolesti, prenosi LADBible.

Rezultati su otkrili da čokolada ima pozitivne efekte na zdravlje, a jedan od njih je povezan i sa bolestima srca.

Evropsko kardiološko društvo objavilo  je rezultate svog istraživanja u „European Journal of Preventive Cardiology“.

„Rezultati ranijih istraživanja pokazali su da čokolada ima pozitivan uticaj na snižavanje krvnog pritiska, a sada smo hteli da vidimo da li može da spreči i neke bolesti koje su povezane sa krvnim sudovima. Analizirali smo rezultate šest istraživanja tokom 50 godina. Čokolada sadrži nutritivna svojstva koja su dobra za srce poput ksantina, polifenola i stearinske kiseline“, rekao je autor istraživanja dr Čajakrit Kritanavong sa „Baylor College of Medicine“ u Teksasu.

„Čokolada bi mogla da bude dobra kao prevencija kada su u pitanju bolesti koronarnih arterija, ali potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo u kojoj količini je dobra i koja vrsta čokolade može da se preporuči“, rekao je.

Dr Kritanavong je upozorio da to ne bi trebalo da bude izgovor za konzumiranje nezdrave količine čokolade.

„Umerene količine čokolade bi bile korisne i mogle bi da štite koronarne arterije, dok to ne bi bio slučaj kod konzumiranja veće količine“, rekao je doktor i dodao:

„Kalorije, šećer, mleko i masnoća u komercijalno dostupnim proizvodima treba uzeti u obzir, posebno kod dijabetičara i gojaznih osoba“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.