U trendu

Kad čujete šta sve leči ova zeljasta biljka, ješćete je stalno

Da li i vi volite da jedete ren i koliko često?

Ova zeljasta biljka bila je nezaobilazna na trpezi starih Egipćana, a Grci u antičkom dobu koristili su je kako protiv bolova u leđima, tako i kao afrodizijak.

U piramidi ishrane ren se svrstava u samom vrhu. Predstavlja vrlo korisno povrće, a njegov svež koren može da se koristi tokom cele godine. Kada se kaže ren svi uglavnom misle na ljuti koren, dok malo ko zna da su mladi listovi puni vitamina C, karotena i hlorofila.

Ren je bogat vitaminom C, a u njemu se sastoje i glikozidi, morozin, sinigrin, glutamin, glukoza, kalijum, kiseli sulfat, a za ljutinu su zaslužena eterična ulja.

Ren se preporučuje za čišćenje krvi, izbacivanje kamena i peska iz bubrega, za prekomerno znojenje i izbacivanje mokraće. U narodu se koristi kao lek protiv bolesti pluća, reume, za izbacivanje sekreta iz disajnih puteva.

Takođe je odličan za kijavicu. Pri prvim simptomima prehlade, kada osetite da vam se sinusi zapušavaju i da otežano dišete, nekoliko puta tokom dana udišite ljutinu iz tegle u kojoj stoji svež ren i rešite se tih muka za tili čas.

Ren je takođe dragocen kao stimulator organa za varenje, izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, kao i žuči i pankreasa. Pomaže kod uništavanja koli-bacila.

Ali uz sve ovo, treba biti i oprezan sa njim. Kako se ni sa čim ne treba preterivati tako je i sa renom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar