U trendu

Kako isprazniti creva bez lekova: Ova hrana je pravo blago za stomak, olakšanje dolazi odmah

Ako imate problema sa probavom, orašasti plodovi, a naročito bademi vam mogu pomoći.

Vlakna su ključna za održavanje redovne probave, a jedan od najefikasnijih načina za njihov unos je kroz određene vrste hrane.

Dijetetičarke Anet Snajder i Ejmi Pendlton Kej ističu bademe kao izuzetno korisne za održavanje redovnog pražnjenja creva i prevenciju zatvora.

Bademi su prepoznati kao favorit jer nude tri ključna razloga za njihovo uključivanje u ishranu kako bi se izbegli problemi s opstipacijom.

Bogati magnezijumom

Magnezijum je vitalan mineral iz mnogo razloga, a bademi su izvrstan izvor. Dijetetičarka Ejmi Pendleton Kej naglašava da kombinacija vlakana, magnezijuma i drugih antioksidanata u bademima podržava probavu i održava zdravu crevnu mikrofloru. Ova mikroflora, sa svojom raznovrsnom bakterijskom populacijom, doprinosi optimalnoj probavi i sprečava hronični zatvor.

Bogati vlaknima

Pored magnezijuma, bademi su takođe izuzetno bogati vlaknima. Dijetetičarka Kej naglašava važnost vlaknima bogate hrane jer povećava redovnost pražnjenja creva, što je od suštinskog značaja za one koji se bore s zatvorom.

Bademi sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, obe vrste neophodne za normalno funkcionisanje creva i održavanje redovne probave.

Sadrže zdrave masti

Uključivanje zdravih masti u ishranu takođe može poboljšati varenje, slažu se dijetetičarke. Snajder objašnjava da masti u ishrani podržavaju olakšano pražnjenje creva tako što jačaju mišićne kontrakcije koje guraju fekalije i stimulišu debelo crevo da inicira pražnjenje, prenosi „Eatingwell“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.