U trendu

Kako se osloboditi zavisnosti od šećera?

Da li ste znali da je šećer taj koji stvara čak 8 puta jaču zavisnost od kokaina?

Da, običan beli kristalni šećer koji je prisutan u svakoj kuhinji, stvara veću i intenzivniju zavisnost od jedne od najsmrtonosnijih droga na svetu. Preporuka je da na dnavnoj osnovi odrasle osobe ne konzumiraju više od 6 kašičica šećera, međutim realnost je znatno drugačija. Većina odraslih u proseku konzumira 22 kašičice šećera dnevno, a deca neverovatnih 34! Kao rezultat toga sve veći broj mladih je sklon gojaznosti, dijabetesu i problemima sa srcem. Jasno je da je šećer oličenje – slatkog otrova, zbog čega je važno na vreme prepoznati oblik zavisnosti koji je razvijen i pristupiti – detoksikaciji od šećera.

Ako se opredelite za eliminaciju velike količine šećera u vašem životu, trebaće vam razrađena strategija. Odsustvo velike količine šećera u organizmu, pomoći će pre svega da se vaše nepce „resetuje“, kao i da se nivo šećera u krvi reguliše. Osim toga imaćete znatno manju želju za prerađenom hranom.

ŠTA PREVIŠE ŠEĆERA ČINI VAŠEM TELU?

Nakon što ste pojeli omiljeni slatkiš – čokoladu, keks ili sladoled, osećate se istog časa neverovatno zadovoljno. Uticaj šećera na organizam čoveka je izuzetno opasan, čak do te mere da naučnici tvrde da pokreće iste neurološke puteve kao i droga. Šećer je po njihovim rečima najučestalija supstanca koja izazova zavisnost a koja se konzumira legalno širom sveta.

KAKO IZBACITI ŠEĆER IZ SVOG ŽIVOTA?

OBRATITE PAŽNJU NA SOKOVE

Kada želite da se oslobodite zavisnosti od šećera treba da vodite računa o tome šta pijete. Svi industrijski sokovi sadrže u sebi šećer. Samim tim kada ste žedni obična voda je najbolje rešenje. Ako vam se piju sokovi, potrudite se da ih uz pomoć sokovnika napravite sami.

DODAJTE PROTEINE SVOJIM OBROCIMA

Proteini su teži za varenje i samim tim telu treba više vremena da ih apsorbuje. U tom pogledu duže vremena ćete se osećati sito i nećete imati potrebu za unosom šećera. Jaja, jogurt i mleko za doručak su odlični izvori proteina. Takođe toj listi možete dodati ribu, pečurke, sočivo i pasulj.

POSEGNITE ZA ZDRAVIM UGLJENIM HIDRATIMA

Ugljeni hidrati su dobri dokle god je reč o njihovim složenijim oblicima. Dijetetska vlakna su složeni ugljeni hidrati kojih ima u povrću, voću, žitaricama i semenkama. Ova vlakna povećavaju nivo sitosti i smanjuju potrebu za šećerom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.