U trendu

Ova namirnica dokazano povećava plodnost muškaraca

Objavljeno je da muškarci koji svakodnevno koriste soju u ishrani mogu da budu manje plodni od onih koji je ne koriste.

Klinička studija govori nam, međutim, da je suviše rano donositi takve zaključke i da muškarci ne treba da menjaju svoj način ishrane kada su posredi soja i njeni produkti.

Novija klinička studija obuhvatila je 99 parova koji su imali problema sa dobijanjem dece. Muškarci su davali uzorak sperme i popunjavali upitnik o tome koliko i koju vrstu soje su koristili u ishrani u poslednja tri meseca.

Istraživači predvođeni dr Horhom Čavarom (Jorge Chavarro) sa Harvard univerziteta u Americi pronašli su da muškarci koji svakog dana jedu soju u vidu tofu sira ili mleka od soje imaju manji broj spermatozoida u spermi. Ova pravilnost uočena je naročito kod debelih i gojaznih muškaraca. Pa ipak, istraživači tvrde da je to preliminarna studija i da rezultati ne moraju biti tako dramatični kao što se u prvi mah čini.

Utvrđeno je da je broj spermatozoida manji kod osoba koje konsumiraju soju, ali je taj broj još uvek u granicama normale. Zbog toga se smatra da u ovom trenutku nije potrebno radikalnmo menjati način ishrane.

Tokom kliničkog ispitivanja primećeno je takođe da je broj spermatozoida kod ove grupe ljudi manji bez obzira na starost, vreme seksualne apstinencije pre davanja uzorka sperme na pregled, količinu unosa kofeina i alkohola i bez obzira na to da li je osoba pušač.

Još članaka o neplodnosti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.