U trendu

Koje namirnice su NAJBOLJE za zdravlje bubrega?

Ako imate problema ili želite saznate koje namirnice su najbolje kada je zdravlje bubrega u pitanju, obavezno obratite pažnju na to da ograničite unos natrijuma, kalijuma i fosfora, a to ćete najbolje uraditi ako u svoj meni uvrstite sledeće zdrave namirnice.

Oko 10% populacije muče problemi s bubrezima. Bubrezi imaju tako važne funkcije u našem telu, od toga što služe kao svojevrsni filteri, preko otpuštanja hormona koji utiču na regulisanje krvnog pritiska, do održavanja balansa u telu, proizvođenja urina…

Međutim, postoje različiti načini na koji i ovi vitalni organi mogu biti oštećeni; zapravo, dijabetes i visok krvni pritisak su najčešći faktori rizika za bolesti bubrega. Ne pomaže ni gojaznost, a značajna je i genetika, pol, godište…

Kada bubrezi ne rade kako treba, štetne materije se nagomilavaju u krvi, uključujući i one koji dolaze od hrane koju jedemo. Zbog toga je preporučljivo konzumirati određene namirnice, ujedno znati i šta morate piti, posebno ako pripadate grupaciji koja ima neku od bolesti bubrega.

Kod bolesti bubrega je posebno preporučljiva restrikcija kad je u pitanju hrana bogata natrijumom, kalijumom i fosforom. Takođe, potrebno je ograničiti i unos proteina.

Šta treba jesti za zdravlje bubrega?

Najbolje je znati koje konkretne namirnice su preporučljive za zdravlje bubrega. Evo nekih od njih:

Karfiol

Karfiol je visokonutritivno povrće koje je odličan izvor vitamina C, vitamina K, kao i folata. Ono je bogato antiupalnim komponentama i fantastičan izvor vlakana.

125 grama kuvanog karfiola sadrži 19 mg natrijuma, 176 grama kalijuma i 40 mg fosfora.

Borovnice

Borovnice su jedan od najboljih izvora antioksidanata koji utiču preventivno protiv bolesti srca, dijabetesa… U 148 grama svežnih borovnica naći ćete 1.5 mg natrijuma, 114 mg kalijuma i 18 mg fosfora.

Belanca

Mada su žumanca veoma hranljiva, ona sadrže visoke količine fosfora, zbog čega su za bubrege belanca bolji izvor. Ona su izvor kvalitetnog proteina, posebno su dobra za ljude koji su na dijalizi, zbog čega im treba više proteina, a ograničen unos fosfora. Dva veća belanca sadrže 110 mg natrijuma, 108 mg kalijuma, i 10 mg fosfora.

Beli luk

Beli luk je odlična alternativa soli (zbog natrijuma), a sadrži vitamin C, vitamin B6, ima antiupalna svojstva… Tri čena belog luka sadrže 1.5 mg natrijuma, 36

Maslinovo ulje

Ono je zdrav izvor masti, a sadrži oleinsku kiselinu, koja ima antiupalna svojstva. Jedna kašika maslinovog ulja sadrži 0.3 mg natrijuma, 0.1 mg kalijuma i 0 mg fosfora.

Bulgur

Bulgur je izvor biljnog proteina i dijetetskih vlakana, neophodnih za probavu, kao i vitamina C, magnezijuma, gvožđa, mangana pa obavezno proverite i kako da ga napravite po receptu Marte Stjuart.

Kupus

Kupus je dobro poznat izvor minerala, vitamina K, C, B, obezbeđuje vlakna, a ima nizak udeo fosfora (18 mg), natrijuma (13 mg) i kalijuma (119 mg).

Rotkvice

One imaju nizak procenat kalijuma i fosfora, ali visok procenat važnih nutrijenata, poput vitamina C!

Ananas

Mnoge tropske voćke su bogate kalijumom, poput narandže, banane i kivija. Ananas tu ne spada! Zato je odlična alternativa za sve koji imaju problem s bubrezima, a bogat je vlaknima, manganom, vitaminom C… I sadrži samo 2 mg natrijuma i 13 mg kalijuma u 165 grama.

Brusnice

One su odlične za bubrege i urinarni trakt, a možete ih jesti kuvane, sveže, suve, kao sok, svakako su veoma poželjne u ishrani, dok ujedno sadrže veoma malo natrijuma (2 mg), kalijuma (80 mg) i fosfora (11 mg) u 100 grama.

Šitake pečurke

One su fantastičan izvor B vitamina, bakra, mangana, selena, dijetetskih vlakana…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar