U trendu

Koje sve koristi imamo od obične vode?

Ljudsko telo sastoji se od 55-75% vode i tu vodu treba konstantno nadoknađivati da bi organizam funkcionisao bez problema. U proseku, osoba treba da pije oko dva litra vode dnevno da bi nadoknadila prirodan gubitak tečnosti (putem znojenja, disanja…).

Voda nam pomaže da uklonimo sporedne produkte koji nastaju razgradnjom masti. Ovaj proces je vrlo značajan kod osoba koji žele da oslabe. Voda razređuje štetne produkte koji se stvaraju metaboličkim procesima, omogućavajući organizmu da ih se brže oslobodi.

Ukoliko telo nema dovoljno vode, jer osoba nedovoljno unosi tečnost (dehidratacija), to će se odraziti na funkciju celog organizma i takva osoba će osećati umor, glavobolju, vrtoglavicu, žeđ i grčeve u mišićima.

Voda efikasno suzbija apetit, tako da se osobama koje žele da oslabe preporučuje da popiju čašu vode pre svakog obroka.

Treba obratiti pažnju na unošenje čaja i kafe, jer su vrlo jaki diuretiuci i uzrokuju veliki gubitak tečnosti iz organizma. Takođe, treba obratiti pažnju na sastojke napitaka koje pijete, jer je samo voda napitak koji nema kalorija i koji se može piti u neograničenim količinama bez posledica po telesnu težinu.

Dovoljno unošenje vode ili unošenje veće količine voća i povrća je nešto najbolje što možete da učinite za svoju kožu, jer ona tada izgleda sveže. Od voća i povrća najbolje je uzimati ono koje sadrži veliku količinu vode: grožđe (83%), paradajz (97%), patlidžan (92%), jagode (91%) i lubenica (93%).

U zaključku treba reći da je voda nezamenljiva i da ishranu u letnjim mesecima treba prilagoditi visokim temperatura, što znači da treba prvenstveno unositi voće i povrće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.